Bij vrijwel alle vraagstukken voor de overheid is het cruciaal om over de juiste gegevens te beschikken. Het stelsel van basisregistratie biedt een onmisbare overheidsbrede, organisatie-onafhankelijke gegevensinfrastructuur met authentieke gegevens.
Wat is het stelsel van basisregistraties?
Het stelsel van basisregistraties is het geheel van afspraken en voorzieningen gericht op het doelmatige en efficiënte beheer van een beperkt aantal gegevens, die nodig zijn voor de uitvoering van de taken van de overheid. Die gegevens zijn vastgelegd in gegevensverzamelingen met een wettelijke basis (de basisregistraties), inclusief hun onderlinge samenhang en de gemeenschappelijke voorzieningen die nodig zijn voor verzameling, verspreiding en gebruik. (bron: Visie op het stelsel van basisregistraties, 2010)
Afspraken
Het stelsel van basisregistraties kent een aantal afspraken. Belangrijk is vooral de afspraak om te voldoen aan de twaalf eisen waaraan basisregistraties moeten voldoen. Uit deze eisen vloeien drie belangrijke onderwerpen voor de uitvoering voort:
- Eenmalig uitvragen, verplicht gebruiken: organisaties met een publieke taak mogen gegevens die beschikbaar zijn als authentiek gegeven niet meer uitvragen en zijn ook verplicht authentieke gegevens te gebruiken. Burgers en bedrijven hoeven deze gegevens niet vaker aan te leveren dan nodig.
- Transparante kwaliteit van gegevens: de authentieke gegevens worden verplicht gebruikt door allerlei organisaties met een publieke taak, in allerlei processen. Voor afnemers moet inzichtelijk zijn wat de gerealiseerde kwaliteit is en hoe deze kwaliteit wordt geborgd.
- Duidelijke verbindingen tussen de afzonderlijke basisregistraties zodat deze daadwerkelijk als één geheel gaan functioneren.
De richtinggevende principes, de stelselafspraken en de organisatorische inrichting van het stelsel zijn beschreven in de stelselarchitectuur van het heden.
Hergebruik
Het hergebruik van gegevens beperkt zich niet tot de gegevens in de basisregistraties, maar ook op andere registraties en knooppunten.
- Sectorregistraties: wettelijk geregelde registraties met gegevens die relevant zijn binnen een bepaalde sector.
- Knooppunten: voorzieningen of organisaties die het afnemers gemakkelijk maken aan te sluiten op beschikbare gegevensbronnen (waaronder het Stelsel van Basisregistraties).