De digitale transitie voltrekt zich in een hoog tempo. Nederland is een koploper en weet de kansen van digitalisering vaak uitstekend te verzilveren. Dit succes heeft als keerzijde dat publieke waarden in het gedrang komen. Bijvoorbeeld door online verspreiding van desinformatie, door privacy-schendingen, cybercrime, de (data)macht van grote technologiebedrijven en het gebruik van discriminerende algoritmen.
De vraag die steeds belangrijker wordt is: ‘In welke maatschappij willen wij leven?’ Het is nodig steviger de regie te pakken en meer normerend op te treden om meer grip te krijgen op deze transitie. Centraal daarbij staan de mens, de samenleving en onze publieke waarden.
Hoe zit de werkagenda in elkaar?
De Werkagenda is een uitwerking van elementen uit de brief Hoofdlijnen Beleid Digitalisering met concrete doelen en acties. Hij omvat 5 programmalijnen: meedoen, vertrouwen en regie in de digitale samenleving, een goede digitale overheid en het versterken van de digitale samenleving in het Caribisch deel van het Koninkrijk.
Digitaal fundament
1. “Iedereen kan meedoen in het digitale tijdperk”
Tijdens de digitale transformatie laten we niemand in de steek. We investeren in de digitale vaardigheden van alle burgers en zorgen voor ondersteuning. We zorgen dat iedereen makkelijk digitaal zaken kan regelen met de overheid. We ondersteunen ook overheden, bedrijven en organisaties, bijvoorbeeld bij de implementatie van nieuwe Europese wetgeving. En we werken aan een moderne inclusieve democratie, met maatregelen tegen online desinformatie. Bekijk opgave, doelen en acties bij dit thema.
2. “Iedereen kan de digitale wereld vertrouwen”
Online veiligheid is verre van vanzelfsprekend. Dreigingen als phishing, botnets, cyberterrorisme en desinformatie liggen op de loer. We bestrijden deze risico’s en de schade die zij veroorzaken. Daarnaast zetten we ons in voor privacy en een veilige digitale omgeving. Onder meer door ons goed voor te bereiden op opkomende technologieën. Zodat iedereen met vertrouwen de online wereld in kan. Bekijk opgave, doelen en acties bij dit thema.
3. “Iedereen heeft regie op het digitale leven”
Elke burger moet zijn eigen gegevens bij de overheid kunnen inzien, ophalen en waar nodig laten corrigeren. En zelf kunnen bepalen met wie ze die gegevens delen. Daarvoor is regelgeving en beleid nodig, rond wallets en andere basisvoorzieningen. Wetgeving, kaderstelling en toezicht zorgen dat algoritmen en hun toepassingen eerlijk en transparant zijn, zodat je op goede behandeling kunt vertrouwen. Bekijk opgave, doelen en acties bij dit thema.
Digitale Overheid
4. “Een digitale overheid die waardengedreven en open werkt voor iedereen”
De digitale overheid zélf werkt professioneel, open en integer, en stelt daarbij publieke waarden centraal. We werken aan een veilige en schaalbare digitale infrastructuur, aan meer digitaal vakmanschap en een flexibele, experimenterende en open werkwijze. We zien toe op de betrouwbaarheid en beschikbaarheid van data. En daarvoor werken we samen met een netwerk van partners. Bekijk opgave, doelen en acties bij dit thema.
Caribisch deel Koninkrijk
5. “Versterken van de digitale samenleving in het Caribisch deel van het Koninkrijk”
Burgers en bedrijven in Caribisch Nederland moeten op een gelijkwaardig niveau kunnen meedoen in de digitale samenleving. We werken aan hoogwaardige en toegankelijke fysieke en digitale dienstverlening. Ook gaan we de digitale vaardigheden van burgers en bedrijven in Caribisch Nederland vergroten. Bekijk opgave, doelen en acties bij dit thema.