De digitale transitie heeft ingrijpende gevolgen voor hoe we leven, wonen en werken. Zeker in een gedigitaliseerd land als Nederland. Digitalisering staat dan ook aan de basis van de ambities van het kabinet. Om deze ambities waar te maken, is het essentieel dat de overheid digitale technologie verantwoord inzet en goede dienstverlening biedt aan burgers en ondernemers.
Dat vraagt om proactief handelen, regie nemen en prioriteiten stellen: waar raken digitale ontwikkelingen de overheid en samenleving? Welke kansen willen we pakken en waar moeten we ingrijpen om risico’s te verkleinen? Wat moet nu en wat kan later?
Nederlandse Digitaliseringsstrategie (NDS)
Hierop voortbouwend kondigt het kabinet de nieuwe Nederlandse Digitaliseringsstrategie (NDS) aan. De NDS heeft als doel om bestaande digitaliseringsplannen te verbinden en prioriteiten te stellen. Het biedt straks een beknopte leidraad van wat nodig is om digitalisering gezamenlijk tot eens succes te maken. Voor de burger en ondernemer.
1 overheidsgedachte
Burgers en ondernemers hebben recht op begrijpelijke en toegankelijke dienstverlening van de overheid. Het contact met de overheid moet makkelijk zijn. De staatssecretaris van Digitalisering en Koninkrijksrelaties Zsolt Szabó benadrukt dat de overheid mensen wil bedienen als 1 overheid en niet als afzonderlijke organisaties:
Prioriteiten
In de strategie worden verschillende prioriteiten geformuleerd.
De gezamenlijke ambities:
- Goede dienstverlening van de overheid voor burgers en ondernemers;
- De overheid versterkt haar digitale weerbaarheid en digitale autonomie.
Het versterken van de organisatie door:
- Politiek-bestuurlijke aansturing en efficiëntere samenwerking als 1 overheid;
- Digitaal vakmanschap.
In het bijzonder wordt er gekeken naar deze digitale toepassingen:
- Artificiële Intelligentie (AI);
- Data;
- Cloud.
De totstandkoming van de NDS
De staatssecretaris gaat de komende periode met een groot aantal partijen in gesprek over de Nederlandse Digitaliseringsstrategie. Van wetenschappers en ondernemers tot uitvoeringsorganisaties. Hierin komen onderwerpen aan bod waarbij het belangrijk is dat er als 1 digitale overheid wordt gehandeld.
Het 1e werk aan de NDS is gestart en naar verwachting zal de definitieve versie in het voorjaar van 2025 aan de Kamer worden aangeboden. Van september tot en met november 2024 ligt de focus van de werkzaamheden op het opstarten en prioriteren (fase 1: het ‘wat’). Vanaf december 2024 ligt dat op het uitwerken en formaliseren (fase 2: het ‘hoe’). Op deze pagina vind je alle relevante informatie over de totstandkoming van de NDS.