De handleiding herziene Wet hergebruik van overheidsinformatie (Who) is beschikbaar via open-overheid.nl. Deze handleiding dient als leidraad voor het behandelen van verzoeken om hergebruik en voor het (pro-)actief beschikbaar stellen van overheidsinformatie.
Op 19 juni 2024 is de Wet implementatie Open data richtlijn in werking getreden. Hiermee is de Europese Open data richtlijn geïmplementeerd in de Nederlandse Wet hergebruik van overheidsinformatie. De huidige Wet hergebruik van overheidsinformatie (Who), die als implementatie van deze Europese wet dient, is gewijzigd. Met de wijziging van de Who worden overheden verplicht om meer soorten overheidsinformatie voor hergebruik beschikbaar te stellen. Zodat wetenschappers, journalisten, burgers en bedrijven deze gegevens kunnen hergebruiken voor diverse doelen.
Stappenplan
De handleiding geeft algemene informatie over het hergebruik van overheidsinformatie. Het legt het wettelijk kader uit en geeft gedetailleerde toelichting op diverse aspecten. Zoals welke organisaties en gegevenscategorieën onder de Who vallen, hoe duurzame toegankelijkheid van informatie kan worden gewaarborgd en hoe rechten van derden te beschermen, zoals persoonsgegevens. Verder bevat de handleiding een stappenplan om te beoordelen of een verzoek om hergebruik af- of toegewezen moet worden.
Open aanpak
De handleiding wordt periodiek verder bijgewerkt via een open aanpak aan de hand van nieuwe ontwikkelingen en inzichten. Deze geactualiseerde handleiding is ontwikkeld door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) in samenwerking met andere departementen binnen de Rijksoverheid, het Nationaal Archief, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het InterProvinciaal Overleg (IPO), de Unie van Waterschappen (UVW) en Kenniscentrum Europa Decentraal (KED).
Naar de handleiding herziene Wet hergebruik van overheidsinformatie (Who)