De overheid wil graag effectief en verantwoord gebruik kunnen maken van algoritmes en van Artificiële Intelligentie (AI). Dat stelt eisen aan de manier waarop de overheid daarmee omgaat. Datgene wat nodig is voor de verantwoorde inzet van algoritmes en AI is enorm in ontwikkeling. In relatief korte tijd komen er veel nieuwe mogelijkheden, maar ook nieuwe wetten, regels, normen en instrumenten. Veel overheden zien soms door de bomen het bos niet meer. Want hoe voldoe je aan de minimale normen? Wanneer is er sprake van verantwoorde inzet? En: welk instrument pas je wanneer toe?
Open ontwikkeling
Met het Algoritmekader werken werkt de overheid samen met verschillende betrokkenen aan antwoorden op deze vragen. Dat gebeurt op een open manier; iedereen kan de ontwikkelingen volgen en eraan bijdragen. Er wordt zo veel mogelijk gebruik gemaakt van wat er al is: wetten, normen, regels, instrumenten en expertise. Het Algoritmekader brengt dit samen op een logische manier. Zodat overheden in alle fasen van de levenscyclus van algoritmische en AI-toepassingen praktische handvatten hebben. Best practices, use cases en input van eindgebruikers en de toezichthouder helpen te komen tot een goed en gedragen kader voor alle overheden. Het kader wordt een praktisch hulpmiddel om algoritmes en AI verantwoord te kunnen inzetten en te voldoen aan de minimale eisen die wet- en regelgeving daaraan stellen.
Bijdragen aan kader
Op de Pleio omgeving van Algoritmes en AI kun je meedenken, praten en input geven op het Algoritmekader. Je kunt lid worden van een werkgroep of een discussie starten. Daarnaast is er een GitHub omgeving. Dit is de plek om concreet samen te werken aan tekstvoorstellen voor het kader. Heb je andere vragen? Je kunt ook mailen met het projectteam via algoritmes@minbzk.nl.