Algoritmes.overheid.nl is het centrale algoritmeregister voor de Nederlandse overheid. Hier worden door overheden gepubliceerde gegevens over hun algoritmes op één plek doorzoekbaar voor iedereen. Publicatie van het Algoritmeregister is een van de acties uit de Werkagenda Waardengedreven Digitaliseren.
Waarom een algoritmeregister?
Het kabinet wil dat algoritmes wettelijk worden gecontroleerd op discriminatie en willekeur. Burgers moeten erop kunnen vertrouwen dat algoritmes voldoen aan publieke waarden en de daarvan afgeleide (wettelijke) normen en dat er uitleg is over hoe ze werken. Een belangrijke voorwaarde daarvoor is dat overheden transparant zijn over algoritmes en hun toepassing. Daarmee kunnen burgers, maatschappelijke organisaties en media de overheid kritisch volgen en bevragen, en controleren of zij zich aan de regels houdt. Het Algoritmeregister kan op die manier een belangrijke bijdrage leveren aan het beter uitlegbaar maken van de toepassing en uitkomst van algoritmes.
Hoe kwam het register tot stand?
Het publieke Algoritmeregister maakt gebruik van kennis uit pilots en ervaringen met de bestaande algoritmeregisters van overheidsorganisaties. Het gebruikt de metadatastandaard van het innovatieproject ‘consortium publieke controle op algoritmes’. Die metadatastandaard staat nog open voor discussie. Bekijk de standaard op GitHub.
Hoe gaan we verder?
De komende tijd wordt het register verder gevuld, doorontwikkeld en verbeterd. Overheden werken daarbij samen aan bruikbare en eenduidige registratie van algoritmes. Daarbij maken ze gebruik van inbreng van experts, maatschappelijke organisaties en Kamerleden.
Open ontwikkelen
Het Algoritmeregister is in ontwikkeling. De informatie verandert nog vaak. Nieuwe algoritmes worden toegevoegd en algoritmes worden geactualiseerd. Ook bouwt het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties steeds door aan het Algoritmeregister. Dit doet het team op een open manier. Omdat het open source software is, kan iedereen meekijken op de Github van ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Die open ontwikkeling betekent dat de inhoud door de tijd heen zal wijzigen, bijvoorbeeld:
- Er komen algoritmes bij of gaan algoritmes af
- De ‘standaard’ (velden met informatie) wordt gewijzigd en/of uitgebreid
- De reeds gepubliceerde beschrijving van algoritmes wordt gewijzigd en/of uitgebreid.
Van vrijwillig naar verplicht
Een aantal overheidsorganisaties heeft op dit moment al algoritmes gepubliceerd in het algoritmeregister. Het doel is om alle overheidsorganisaties met relevante algoritmes aangesloten te hebben. Uiteindelijk zal registratie ook wettelijk verplicht worden.
Algoritmes van jouw organisatie delen
Overheidsorganisaties kunnen algoritmes aanleveren voor registratie in het Algoritmeregister. Neem contact met ons op via algoritmeregister@minbzk.nl, dan vertelt het team je er graag meer over.
Feedback geven tijdens de ontwikkeling
Daarbij zijn verschillende onderdelen waar je aan mee kan doen of waar je feedback op kan geven:
- Feedback geven op de metastandaard
- Feedback op de gepubliceerde beschrijving
- Feedback op de gebruikservaring van de website (UX)
- Feedback op de code van deze website
Wil je meedoen? Heb je feedback op bijvoorbeeld een van deze onderwerpen? Neem dan contact op met: algoritmeregister@minbzk.nl.