Tegen welke problemen lopen ondernemers aan bij het vinden van financiering? En hoe kan de overheid hen daarin ondersteunen? Daaraan werkt het programma Levensgebeurtenissen samen met betrokken overheidsorganisaties.
Op basis van de uitkomsten van een klantreis zijn 4 richtingen bepaald om verbeteringen te realiseren op knelpunten die ondernemers ervaren bij het vinden van financiering. Het gaat om:
- Betere vindbaarheid van informatie over financiering;
- Het benutten van een tweede kans na afwijzing;
- Het verbeteren van doorverwijzingen;
- Het versterken van de rol van de adviseur.
Onderstaande oplossingsrichtingen zijn tot stand gekomen uit onderzoek naar ondernemers die financiering proberen te vinden. De verschillende oplossingsrichtingen komen bij elkaar in de Financieringsgids die op 16 november 2024 is gelanceerd door KVK in opdracht van het ministerie van Economische Zaken (EZ). Deze hub wordt aangekondigd in het rapport Aanbevelingen ter verbetering van de MKB-Financiering tot € 1 miljoen dat Menno Snel, Gezant MKB-financiering, op 10 september 2024 heeft overhandigd aan minister Dirk Beljaarts van Economische Zaken.
Door samenwerking tussen overheden zorgen voor een betere vindbaarheid van publieke informatie-en adviesdiensten, zodat de ondernemer de juiste hulp kan vinden in de oriëntatiefase
Hoe zorgen we dat de overheid dienstverlening overzichtelijker aanbiedt?
Door een overzicht van het relevante aanbod van de betrokken (overheids)partijen. Er wordt bekeken wat aanvullend nog nodig is of ontbreekt. Verder, een goede doorverwijzing, zodat de ondernemer via publieke partijen nooit voor een dichte of verkeerde deur uitkomt. Tooling of platforms kunnen instrumenteel zijn in het afwegen van opties en maken van keuzes.
Eerstelijns advies via persoonlijk contact is te verkrijgen via KVK (Financieringsdesk) en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). RVO biedt ook ondersteuning bij benutting van regelingen in haar portefeuille. Het Digitale Ondernemersplein brengt als bron feitelijk informatie van verschillende overheden samen via online content. Het ministerie van EZK heeft geen direct klantcontact, maar heeft als opdrachtgever van verschillende publieke dienstverleners wel een sturende rol.
De uitdaging – naast optimalisatie van het bestaande aanbod – bij betere benutting en vindbaarheid van het huidige aanbod, en de samenwerking met private partijen in de markt. Relevante dienstverlening is nog niet altijd ’top of mind’. Ondernemers met een financieringsvraag weten nog niet altijd dat zij ook bij overheden terechtkunnen met hun hulpvraag.
Ondernemers helpen om na afwijzing de weg naar een tweede kans te vinden, en de kans te verhogen om die te benutten
Hoe zorgt de overheid ervoor dat ondernemers na afwijzing door een financier een tweede kans krijgen?
Na afwijzing van een financieringsaanvraag zal de ondernemer zich oriënteren op mogelijke alternatieven. Een inzichtelijk overzicht van de financieringsopties via content kan helpen beter geïnformeerd keuzes te maken en voor- en nadelen te zien. Ondersteund door de mogelijkheid om telefonisch met een (eerstelijns) adviseur te overleggen. Ook kunnen publieke partijen, zoals (de financieringsdesk van) KVK of RVO, voor een gerichte doorverwijzing zorgen, passend bij de situatie van de aanvrager.
Door relevante content kan de ondernemer meer kennis verkrijgen van geldzaken en de voor- en nadelen van verschillende financieringsvormen. Ervaringsverhalen van andere ondernemers kunnen zorgen voor herkenbare voorbeelden waarin de ondernemer zich kan verplaatsen. Samen kunnen deze factoren zorgen voor een tweede kans bij een beter passende financiering en een effectievere benutting van de aanvraag.
Overheidspartijen vervullen in het ecosysteem een informerende en faciliterende rol. Vanzelfsprekend is er een grote rol voor de financier waar de eerste aanvraag wordt gedaan. En waar mogelijk de eerste afwijzing plaatsvindt. Voor veel ondernemers is de eigen huisbankier de plaats voor een eerste aanvraag.
Zorgen dat de ondernemer eerder inzicht krijgt. En voor een betere doorverwijzing naar de beschikbare reguliere en alternatieve financieringsopties
Hoe zorgt de overheid voor eerder inzicht en betere doorverwijzing?
Relevante content zorgt voor bewustwording van welke financieringsvorm passend is, en welke voor- en nadelen deze heeft. De ondernemer kan hiermee bepalen welke vorm het beste past, al dan niet geholpen door online middelen. Aan de kant zijn er de adviseurs in eerstelijns contact die de markt en relevante spelers kennen. Zij kunnen daarmee de rol van ‘sparringpartner’ en wegwijzer vervullen.
Het optimaliseren van de rol van (verschillende soorten) externe adviseurs voor bedrijven bij een financieringsaanvraag. Dit door samenwerking binnen het ecosysteem
Hoe zorgt de overheid voor een versterkte rol van de adviseur?
De ondernemer blijft zelf aan zet bij een financieringsaanvraag. Tegelijkertijd weten de vraag van de ondernemer en het relevante aanbod vanuit overheid en markt elkaar vaak nog niet te vinden. Voor een betere match wordt het ecosysteem met elkaar in gesprek gebracht, met daarbij een belangrijke rol voor het ministerie van EZK als richtinggevende instantie. Doel is dus een betere match, waarin de ondernemer beter gebruik kan en wil maken van de aanwezige expertise van gespecialiseerde financieringsadviseurs én overheden. Hierbij is van belang dat de kwaliteit van het advies geborgd is (bijvoorbeeld door een keurmerk). Een andere keuze is te investeren in het kennisniveau op financieringsgebied van de adviserende partijen waar de ondernemer sowieso al mee spreekt. Zoals de accountant of boekhouder.
Werkwijze en betrokken organisaties
Vanuit het programma Levensgebeurtenissen werken verschillende organisaties samen aan deze klantreis.
Werkwijze en betrokken organisaties
Samenwerken aan oplossingen voor ondernemers die financiering willen vinden
De betrokken organisaties hebben samengewerkt volgens de klantreismethodiek. Deze methodiek brengt het ervaringsproces van de klantgroep in kaart, via een eenvoudige weergave van de stappen die een bepaalde klantgroep zet rondom een bepaalde (levens)gebeurtenis. Het geeft ook de context en de emotie van de klant weer.
Een kerngroep heeft de klantreis herhaaldelijk in beeld gebracht. En vanuit hun observaties kansenrichtingen in beeld gebracht en die verbonden aan mogelijke verbeteracties.
Om tot een volledig beeld te komen zijn de volgende stappen doorlopen:
- Bepalen van de juiste scope, het afbakenen van het onderzoeksgebied;
- Bepalen van respondenten en vragenlijst voor kwalitatief onderzoek;
- Interviews met 9 ondernemers;
- In kaart brengen van de huidige klantreis; gedrag en beleving van de ondernemers;
- Het optekenen van de klantreis;
- Interpretatie van resultaten in een mapping-sessie met de kerngroep;
- Definiëren van aandachtsgebieden en oplossingsrichtingen door het kernteam.
Validatie bij de doelgroep
- Dit is een kwalitatief onderzoek. De doelgroep is betrokken bij de validatie van de klantreis en bij het definiëren van de aandachtsgebieden. Er zijn interviews gehouden met 8 ondernemers uit verschillende sectoren. Alle ondernemers zijn afkomstig uit het micro-mkb (2-10 medewerkers) en hebben in het jaar voor het onderzoek een financieringsbehoefte van maximaal € 250.000 gehad.
- De verbeterideeën en aanbevelingen sluiten waar mogelijk aan op bestaande projecten en samenwerkingsverbanden.
- Bij oplevering van dit adviesrapport zijn oplossingsrichtingen en kansen bepaald. De uitvoering van de oplossingen ligt nog in de toekomst. Een meer kwantitatieve validatie van de oplossingen heeft (nog) niet plaatsgevonden, maar kan onderdeel zijn van vervolgacties.
Betrokken organisaties
- Kamer van Koophandel (KVK)
- Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
- Digitaal Ondernemersplein (DOP)
- Ministerie van Economische Zaken (EZ)
Contact
Heb je vragen over dit klantreisonderzoek? Neem dan contact op met het Levensgebeurtenissen-team van KVK via levensgebeurtenissen@kvk.nl