Elke ondernemer die ooit is gestart met ondernemen stopt ook een keer. Soms zelfs meerdere keren. Stoppen met ondernemen hoort bij het ondernemen. Dat wil niet zeggen dat het eenvoudig is. Het stoppen van een onderneming is een complex proces, waarbij de ondernemer met meerdere overheidsinstanties te maken krijgt.
Onderzoek brengt de knelpunten in kaart die ondernemers ervaren als zij stoppen met ondernemen. Er blijken grote verschillen tussen de verschillende doelgroepen. De rechtsvorm en de aanleiding om te stoppen bepalen de weg die ondernemers afleggen, hoe ze deze weg beleven en de knelpunten die ze ervaren. Het onderzoek richt zich op de klantreis ‘Ik ga stoppen met mijn eenmanszaak (en weer in loondienst)’. Het onderzoek is uitgevoerd volgens de klantreismethode.
Het adviesrapport presenteert de verzamelde inzichten en geeft mogelijke oplossingsrichtingen voor de knelpunten die ondernemer.
Inzichten uit onderzoek met stoppende ondernemers
Om te begrijpen wat ‘stoppers’ meemaken en tegen welke problemen ze aanlopen, is er een klantreisonderzoek gedaan naar hun reis. Van het moment dat ze zich gaan oriënteren op het stopproces tot wanneer alle administratieve en fiscale afhandelingen en verplichtingen met de overheid zijn afgerond. Ondernemers in ‘zwaar weer’ vallen buiten de scope van deze klantreis, omdat er een aparte levensgebeurtenis is die zich specifiek op dit onderwerp richt.
Het doel van deze overheidsbrede klantreis is om de dienstverlening van de betrokken overheidsorganisaties te verbeteren. Zo wil het programma Levensgebeurtenissen het voor stoppende ondernemers makkelijker maken om te stoppen met hun bedrijf, zodat ze geen fouten maken in het uitschrijfproces.
In het onderzoek heeft het programma gekeken naar welke stappen stoppers nemen om te stoppen met hun bedrijf, welke problemen ze tegenkomen en hoe ze de service van de overheid ervaren.
Elke ondernemer die ooit is gestart met ondernemen stopt ook een keer. Soms zelfs meerdere keren. Stoppen met ondernemen hoort bij het ondernemen. Dat wil niet zeggen dat het eenvoudig is. Het stoppen van een onderneming is een complex proces:
- Een bedrijf afbouwen duurt gemiddeld meerdere weken tot jaren.
- Stoppen kan een emotionele lading hebben.
- De ondernemer moet tijdens het stopproces bij verschillende organisaties zaken regelen. Geen enkele organisatie is bij het gehele stopproces betrokken, slechts bij delen ervan. Onderlinge afstemming van dit proces is niet altijd optimaal.
- Er is behoefte aan meer overzicht en hulp.
- Als de ondernemer bepaalde handelingen niet in de juiste volgorde uitvoert, kan dat vervelende gevolgen hebben.
Stoppende ondernemers willen graag (snel) stoppen en alles afronden, maar weten niet wat de juiste volgorde is. En ze zijn zich er niet van bewust wat de mogelijke gevolgen zijn.
“Na het uitschrijven bij KVK deed mijn eHerkenning het niet meer, heel onhandig”
Belangrijkste inzichten uit onderzoek
- Ondernemers willen volledige en betrouwbare informatie over stoppen zodat ze geen fouten maken. Ze voelen zich onzeker omdat er te veel informatie is waardoor ze door de bomen het bos niet meer zien. Ook weten ze bijvoorbeeld niet of de informatie wel betrouwbaar of voor hen van toepassing is.
- Het uitschrijven van een onderneming wordt als relatief eenvoudig ervaren, maar niet alles dat geregeld moet worden bij overheidsorganisaties is altijd duidelijk. Handelingen in de verkeerde volgorde uitvoeren kan vervelende en soms kostbare consequenties hebben. Een voorbeeld hiervan: na uitschrijving bij KVK vervalt de eHerkenning waardoor ondernemers geen toegang meer hebben tot sommige portalen en diensten, zoals ‘Mijn RVO’.
- Ondernemers willen weten wat ze na de uitschrijving bij KVK nog kunnen verwachten, vooral van de Belastingdienst. Zo worden ze niet verrast door aangiften of betalingen. Helaas krijgen ze deze informatie nu niet of te laat, waardoor ze geen grip hebben op de situatie.
Meer over dit onderzoek
Wil je meer lezen over de inzichten uit onderzoek? Of weten hoe dit onderzoek tot stand is gekomen? Bekijk dan het adviesrapport Ik ga stoppen met mijn onderneming.
Oplossingen voor stoppende ondernemers
Wat zijn de volgende stapepen of acties die volgen naar aanleiding van dit rapport? De volgende oplossingsrichtingen kunnen leiden tot verbeteringen in de klantreis:
- Gezamenlijk ontwikkelen van een persoonlijk stappenplan.
- Het uitschrijven van een eenmanszaak bij KVK is nu (te) gemakkelijk. Een verplichte checklist kan (voor een deel) voorkomen dat ondernemers zich op het verkeerde moment uitschrijven. Bij de uitschrijving bij KVK moet je een aantal vinkjes zetten voordat je je kunt uitschrijven.
- Ondernemers direct na uitschrijving wijzen op belangrijke vervolgstappen. Bijvoorbeeld het doen van een laatste btw-aangifte.
“Ik zie door de bomen het bos niet meer. Er zijn zoveel artikelen over stoppen met ondernemen. Hoe weet ik welke informatie volledig is?”
Werkwijze en betrokken organisaties
Verschillende overheidsorganisaties werken aan passende oplossingen.
Samenwerken aan oplossingen voor stoppers
Samen met andere overheidsorganisaties is de klantreis rondom de levensgebeurtenis in kaart gebracht. De uitdagingen die spelen bij stoppende ondernemers zijn in verschillende werkgroepen besproken. Met meerdere overheidsorganisaties in verschillende samenstellingen wordt gewerkt aan oplossingen om de klantbeleving en -ervaring van de startende ondernemer te verbeteren. Uiteraard worden deze oplossingen ook getest bij de doelgroep.
Betrokken organisaties
- Belastingdienst
- Kamer van Koophandel (KVK)
- Ondernemersplein.nl
- Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Contact
Heb je vragen over deze levensgebeurtenis? Neem dan contact op met het Levensgebeurtenissen-team van KVK via levensgebeurtenissen@kvk.nl.
Bijbehorend onderzoek
Adviesrapport Ik ga stoppen met mijn onderneming. Met een overheidsbrede klantreis is het stoppen van een onderneming als levensgebeurtenis in kaart gebracht.