MijnOverheid Zakelijk werkt aan een oplossing om de nu nog versnipperde communicatie naar ondernemers te bundelen. Het programma is een initiatief van het Ministerie van Binnenlandse Zaken.
Wie ondernemer is, heeft te maken met regelgeving uit verschillende kanten. Uit onderzoek blijkt dat ondernemers daardoor het overzicht verliezen op wat er moet gebeuren. De overheid wil dit makkelijker maken. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft in 2024 Mkb’ers en ZZP’ers uitgenodigd. Samen hebben ze over oplossingen nagedacht. De ondernemers kwamen met het voorstel om een centrale Mijn-omgeving te maken. Iets dat in de basis lijkt op MijnOverheid. Daar hebben ze zelf ontwerpen voor bedacht. Met die plannen werkt het ministerie nu verder.
MijnOverheid Zakelijk
Er wordt gewerkt aan een presentatielaag met onderliggende services. Zoals een generieke notificatieservice, die ondernemers attendeert op noodzakelijke handelingen. Dankzij het programma MijnOverheid Zakelijk ontvangen ondernemers in de toekomst van zoveel mogelijk publieke organisaties uniforme notificaties. Dit geeft overzicht en voorkomt dat elke organisatie deze service zelf hoeft te ontwikkelen en beheren. Ondernemers kunnen straks in de presentatielaag zelf hun voorkeuren instellen, bijvoorbeeld welke informatie zij digitaal willen ontvangen.
Wie doen mee
Een grote groep overheidsorganisaties werkt samen aan het uitwerken van MijnOverheid Zakelijk. Zo helpen KVK, RVO, het RijksICT Gilde, Het ministerie van Economische Zaken, Logius, de Belastingdienst, De douane, RDW, UWV, VNG en gemeente Rotterdam bij de totstandkoming. Samen zetten ze zich in voor een digitale overheid die werkt voor ondernemers. Het is belangrijk om tijdens het programma doorlopend te onderzoeken wat de behoeften en de gebruikerservaring van ondernemers zijn.
De planning
De betrokken overheidsorganisaties werken in 2025 de prototypen uit. Er worden ook afspraken gemaakt met partijen zoals MijnOverheid. Zo kunnen MijnOverheid en MijnOverheid Zakelijk samenwerken op technisch vlak, of zelfs dezelfde technische onderdelen gebruiken.
Het plan is om MijnOverheid Zakelijk in 2026 te gaan bouwen. Als dat is gelukt, krijgt het stap-voor-stap nieuwe mogelijkheden. Zo staat er een zogenoemde ‘track-and-trace’-service op de planning. Dat wordt een overzicht waarin ondernemers langlopende aanvragen kunnen bijhouden. In de toekomst wordt gestuurd op een centraal overzicht van gegevens. Daardoor kan een ondernemer in 1 overzicht bijvoorbeeld berichten, track-and-trace en taken zien.
Wat betekent dit voor publieke dienstverleners
MijnOverheid Zakelijk wordt de centrale plek waar alles samenkomt voor ondernemers. Het is de bedoeling dat uitvoeringsorganisaties, inspecties en bijvoorbeeld gemeenten gebruik gaan maken van gezamenlijk ontwikkelde services en aansluiten op de Mijn-omgeving. Dat biedt niet alleen voordelen voor ondernemers, maar ook voor de organisaties zelf.
Het gebruik van generieke services verlaagt administratieve lasten, kosten en tijd. Organisaties hoeven namelijk zelf minder te ontwikkelen. Ook het versturen van fysieke post en de bijbehorende administratie zal afnemen. Een andere goede reden om aan te sluiten is dat de services altijd voldoen aan de actuele wet- en regelgeving, omdat dit centraal wordt geregeld. Dit bespaart publieke organisaties werk dat anders nodig is vanwege bijvoorbeeld de Wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer.
En misschien wel het belangrijkste: als ondernemers een notificatie ontvangen wanneer ze actie moeten ondernemen, daalt het aantal vragen en herstelwerkzaamheden. Dat is prettig voor de ondernemer en een meevaller voor de klantcontactcentra van publieke organisaties
Veelgestelde vragen
Kan mijn organisatie al aansluiten op MijnOverheid Zakelijk?
Op dit moment kun je nog niet aansluiten. Dat kan pas als de Mijn-omgeving en services voor MijnOverheid Zakelijk zijn gebouwd. Zodra dit mogelijk is, communiceert het programma daarover.
Waar kan ik documentatie vinden, zoals handleidingen?
Op dit moment wordt gewerkt aan prototypen, afspraken en standaarden. Alles gebeurt volledig transparant en alle informatie zal worden gedeeld. De locaties waar dit plaatsvindt, worden binnenkort op deze pagina bekendgemaakt. Technische handleidingen en aansluitdocumentatie worden opgesteld tijdens de bouw van MijnOverheid Zakelijk. Zodra deze documenten beschikbaar zijn, wordt daarover gecommuniceerd.
Hoe blijf ik op de hoogte?
Op dit moment verloopt de communicatie via DigitaleOverheid.nl en de bijbehorende kanalen. Hou onze pagina in de gaten voor meer informatie. Meld je bijvoorbeeld aan de onze nieuwsbrief.
Hoe informeer ik mijn achterban?
Het programma werkt aan een toolkit met communicatiemiddelen en boodschappen die gebruikt kunnen worden om ondernemers te informeren. Zodra deze beschikbaar is, komt een link op deze pagina.