Met het innovatiebudget stimuleert het ministerie van BZK samenwerking en innovatie tussen overheidsorganisaties. Sinds 2019 kregen verschillende projecten een financiële bijdrage. Benieuwd welke projecten dat waren? Bekijk dan het overzicht. In 2024 is er ook weer innovatiebudget beschikbaar. Je kunt nu eenvoudig een aanvraag indienen. Deadline voor indiening is 31 maart 24:00 uur.
Beeld:
De video opent met een titelscherm waarop te lezen is: “Innovatiebudget 2023. Demodag Innovatiebudget Digitale Overheid”. Op de achtergrond is een vervaagd beeld te zien van deelnemers die luisteren naar een demo.
Vervolgens komt theater Amare in beeld. Binnen melden deelnemers zich aan, nemen een broodje en verplaatsen zich naar een zaal voor het plenaire deel. Hier neemt dagvoorzitter Gerrit Heijkoop het woord.
Gerrit Heijkoop:
Het is donderdag 29 februari 2024. Eén minuut over half twee. Volgens mij is het tijd om te beginnen met de demodag van het Innovatiebudget. Welkom, allemaal!
Beeld:
Tijdens Gerrit’s quote, zijn beelden te zien van de deelnemers die een interactie moment met elkaar hebben. Vervolgens doet Mark Vermeer, directeur Digitale Overheid en juryvoorzitter Innovatiebudget, een toespraak. Hierna nodigt Gerrit één voor één de innovatieprojecten op het podium om wat vragen te beantwoorden.
We horen en zien Bauke Huijbers van het Huishoudboekje en Virtueel Inkomstenloket. Over zijn interview zijn beelden te zien van het plenaire deel.
Bauke Huijbers:
Het Innovatiebudget heeft een toegevoegde waarde gehad voor het Huishoudboekje in de zin dat het ons geholpen heeft om een ontwikkeling voort te brengen in het dienstverleningsconcept en in de software van Huishoudboekje.
Beeld:
David Bos van OpenStad is te horen. De plenaire sessie is nog te zien. Deze rond af en iedereen verplaatst naar de foyer voor de demo’s. We zien David kort en vervolgens beelden van de demo’s.
David Bos:
Ons project vraagt natuurlijk een flinke investering. En het is heel moeilijk om zo'n investering uit een paar gemeenten te krijgen. Dus het Innovatiebudget heeft ons vooral geholpen om die investering rond te krijgen. En ook om het enthousiasme bij een aantal gemeenten te krijgen om ook zelf hierin te gaan investeren.
Beeld:
Beelden van Ilona Kemeling (Varifocus op de ondergrond) haar demo leidden haar interview in. We zien haar kort en vervolgens zijn meer demobeelden te zien.
Ilona Kemeling:
Wat ik echt heel erg leuk en waardevol vind, is dat we een technisch ontwikkelteam hebben opgezet wat bestaat uit mensen van zowel de gemeente Rotterdam, provincie Zuid-Holland en mensen van Arcadis. En dat we het echt gezamenlijk aanpakken. En gewoon zonder enige beperkingen, werken we daarin samen.
Beeld:
Sander Koot van ‘Professionals buiten dienst’ wordt nu geïnterviewd. Ook zijn demo is in stukjes te zien.
Sander Koot:
Ik ben het meest trots op dat we eigenlijk met z’n allen nog steeds samen werken aan dit product. Dat iedereen erin gelooft en iedereen ondanks hobbels, want die hebben we ook, voortdurend blijft focussen op dat einddoel en daar naartoe werkt. En dat dit, wanneer het werkt en als het werkt, dat dit echt mensenlevens kan redden.
Beeld:
Lotte Pater, Synthetische Data, komt aan het woord. We zien haar demo en vervolgens haarzelf in interview setting.
Lotte Pater:
Mijn belangrijkste tip is: geloof er heel erg in en overtuig de mensen die het voor jou mogelijk kunnen maken.
Beeld:
David Bos is wederom te horen. Andere demogevers komen voorbij in beeld.
David Bos:
Gewoon de stoute schoenen aantrekken en het doen. Dus je denkt: wow, zo’n heel Innovatiebudget, en ingewikkeld formulier... Daar moet je, je gewoon even doorheen worstelen. En als je een goed idee hebt, dan wordt het waarschijnlijk ook goed beoordeeld.
Beeld:
Afrondend zien we Mark Vermeer wederom in beeld. Ditmaal in interviewsetting. Hij spreekt de kijker direct toe en er zijn nog wat demodag beelden te zien.
Mark Vermeer:
Heb jij ook een innovatief idee om de digitale overheid te verbeteren? Ga dan naar digitaleoverheid.nl/innovatiebudget. En dien je projectplan in. En wie weet sta jij volgend jaar ook op deze demodag.
Beeld:
De video eindigt met een eindslide waarop te lezen is: “Dien een aanvraag in voor het Innovatiebudget Digitale Overheid. Digitaleoverheid.nl/innovatiebudget”
Samen innoveren
Het innovatiebudget ondersteunt de nieuwe manier van werken. Door te experimenteren, ruimte te geven aan nieuwe initiatieven en connecties aan te gaan met verschillende partijen. Het biedt een steuntje in de rug van gedreven ambtenaren met innovatieve ideeën. Geselecteerde initiatieven krijgen niet alleen financiële ondersteuning, maar ook publiciteit en eventueel inhoudelijk advies vanuit BZK.
Criteria
Uiteraard zijn er criteria verbonden aan het innovatiebudget. Deze staan in lijn met de prioriteiten die zijn beschreven in de Werkagenda Waardengedreven Digitaliseren. Zo moeten indieners samenwerken met andere (overheids)organisaties om te komen tot integrale dienstverlening. De projecten moeten open source worden opgeleverd en de jury kijkt naar de mate waarin de gebruiker centraal staat.
Doelgroep
Het innovatiebudget is aan te vragen door alle Nederlandse overheden. Dus zowel provincies, gemeenten, waterschappen, ministeries en uitvoeringsorganisaties. Het budget ondersteunt projecten in de opstart-, of opschalingsfase. Het resultaat is divers; van een ‘proof of concept’, tot aan opschaling van een succesvolle pilot. Het hoeft niet enkel te gaan om nieuwe technologie, ook organisatieverandering kan innovatief zijn. Of het in een andere context toepassen van technieken. Het initiatief moet een positief effect hebben op hoe burgers en ondernemers de digitale overheidsdienstverlening ervaren. Indien het project succesvol is moet het breed inzetbaar zijn. Op die manier draagt het bij aan de ontwikkeling van de digitale overheid en de Generieke Digitale Infrastructuur.