De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ingestemd met de Agenda Digitale Overheid: NL DIGIbeter. De agenda zet uiteen hoe het contact van de overheid met burgers en ondernemers slimmer, toegankelijker en persoonlijker kan. Hiermee wil het kabinet de kansen van digitalisering benutten en de regie van burgers en ondernemers versterken. NL DIGIbeter is een gezamenlijke agenda van alle overheden met belangrijke publieke en private partners.
De overheid gaat op een andere manier werken. Er komt ruimte voor nieuwe initiatieven en connecties aangaan met nieuwe partijen. Als overheid moet je niet bang zijn om fouten te maken. Experimenteren en innoveren!
Experimenteren en innoveren
Door te experimenteren en innoveren moet de dienstverlening aan burgers en ondernemers worden verbeterd. Partijen zoals het bedrijfsleven en studenten worden betrokken om op een innovatieve manier maatschappelijke problemen op te lossen. Hiervoor stelt het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een innovatiebudget beschikbaar. Kleine marktpartijen krijgen ook de kans om mee te doen aan overheidsopdrachten en er wordt een MijnOverheid voor Ondernemers gelanceerd.
Acties
Innovatiebudget
- Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties stelt geld beschikbaar voor bedrijven, overheidsinstanties en wetenschappelijke instellingen, die werken aan brede maatschappelijke doelen. Met dit geld kunnen zij de overheidsdienstverlening aan burgers en ondernemers verbeteren en kansen van nieuwe technieken beter benutten. We werken toe naar integrale dienstverlening. Dat vraagt om meer samenwerking. Daarbij willen we ervaringen delen en leren van elkaar.
- In 2018 werken we de randvoorwaarden voor partijen om in aanmerking te komen voor een dergelijke overheidsbijdrage nader uit. In samenwerking met het bedrijfsleven en de wetenschap selecteren we hiervoor kansrijke projecten.
Overheid en experimenteren
- Nieuwe technologieën en mogelijkheden zoals blockchain, datagedreven beleidsvorming en kunstmatige intelligentie kunnen helpen om de dienstverlening van en door de overheid te verbeteren. Veel overheidsorganisaties, zowel lokaal als landelijk zijn al actief met experimenten op dit vlak. De pilots die het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties doet, sluiten hierop aan. Ook zal het ministerie met zogeheten challenges gaan werken om op die manier vaker andere en nieuwe partijen te betrekken bij het innoveren. Voorbeelden hiervan zijn hackathons waarbij de overheid de deelnemers uitdaagt om met een innovatieve oplossing te komen, en het Startup-in-residence programma waarin we startups voor een periode aan de overheid verbinden om zelfstandig aan een verbetering van de dienstverlening te werken.
In het programma Regie op gegevens zijn living labs ingericht om nieuwe dienstverleningsconcepten die ‘regie hebben op je gegevens’ in de praktijk te brengen. - We richten een ‘proeftuin digitale democratie’ in. Medio 2018 sturen we het actieplan lokale democratie, waarin de proeftuin is opgenomen, naar de Tweede Kamer.
- Het Kadaster heeft een eerste concept van een digitaal gebouwdossier op basis van blockchaintechnologie gemaakt. Samen met het bedrijfsleven verkennen we de mogelijkheden om dit concept in productie te nemen.