Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is verantwoordelijk voor het beleid met betrekking tot digitaal zakendoen. Verschillende organisaties werken samen met het ministerie aan deze opgave.
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
De RVO ondersteunt overheden én leveranciers bij e-facturatie, verzorgt communicatie en klantondersteuning met het Kenniscentrum e-procurement en de helpdesk e-facturatie.
De helpdesk e-factureren ondersteunt leveranciers aan de Rijksoverheid. Zij kunnen hier terecht met vragen over het aanmaken en versturen van een e-factuur, het gebruik van Peppol, of de werking van het Leveranciersportaal.
Ook medewerkers binnen het Rijk kunnen contact opnemen met de helpdesk, bijvoorbeeld als zij leveranciers willen ondersteunen of vragen hebben over interne processen rond e-facturatie.
Het Kenniscentrum e-procurement helpt de overheid om het digitale inkoopproces eenvoudig te maken door middel van advies, informatie en ondersteuning.
Nederlandse Peppol Autoriteit (NPa)
De NPa is verantwoordelijk voor het beheer van het Peppol-afsprakenstelsel in Nederland. Ze houdt toezicht op het gebruik van dit netwerk en ziet erop toe dat aangesloten dienstverleners – zoals de zogenoemde Access Points en serviceproviders – zich houden aan de afgesproken standaarden.
Ook biedt de NPa ondersteuning bij een veilige en correcte aansluiting op het Peppol netwerk en stimuleert het gebruik van Peppol. De NPa is formeel onderdeel van het ministerie van BZK, de uitvoering is belegd bij Logius.
Logius
Logius is verantwoordelijk voor de technische infrastructuur van het Rijk, waaronder Digipoort en het Peppol-accesspoint. Logius beheert open standaarden en vertegenwoordigt Nederland in nationale en Europese standaardisatieoverleggen. Het internationale beheer van het Peppol-netwerk ligt bij stichting OpenPeppol, gevestigd in België.
RDI
De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) houdt onafhankelijk toezicht op het Peppol-netwerk in Nederland. Terwijl de NPa zich richt op het dagelijks gebruik en de juiste toepassing van de regels, waarborgt de RDI de betrouwbaarheid van de digitale infrastructuur zelf. Zij controleren of het Peppol-netwerk goed en veilig functioneert, of gevoelige gegevens goed worden beschermd en of het systeem bestand is tegen misbruik.
Kenniscentrum e-procurement
Het Kenniscentrum e-procurement van RVO ondersteunt overheidsorganisaties bij het vereenvoudigen, efficiënter maken en toegankelijker inrichten van hun inkoopprocessen. Dit centrum biedt advies, informatie en praktische ondersteuning aan zowel het Rijk als decentrale overheden, zelfstandige bestuursorganen (zbo’s) en ondernemers.
Overheidsorganisaties kunnen bij het Kenniscentrum terecht voor hulp bij e-facturen, e-orders, digitale tijdkaarten (e-timecards), aansluitproblemen, technische vragen, wet- en regelgeving rond digitaal inkopen en knelpunten in processen of communicatie. Voor bedrijven die zaken doen met de Rijksoverheid en vragen hebben over het sturen van een e-factuur is er de helpdesk e-factureren.
Voor decentrale overheden is de E-factuurwijzer ontwikkeld, een handreiking die gemeenten, provincies en andere decentrale overheden concrete handvatten biedt om e-facturatie actief te gebruiken en verder te professionaliseren.