In 2019 lanceerden we vanuit de overheid NL DIGITAAL: Data Agenda Overheid. De doelstelling van deze agenda is om in samenwerking het delen, combineren en de analyse van data te bevorderen. Daarbij moet nauwlettend gehoor worden gegeven aan de juridische kaders om dit te mogen doen. Een verantwoorde inzet van data en algoritmen door de overheid draagt bij aan het oplossen van maatschappelijke problemen, het vergroten van onze transparantie en het verbeteren van onze dienstverlening.
In een aparte voortgangsrapportage (onderdeel van de aanbiedingsbrief) komen we terug op de afspraken die we in de agenda van 2019 gemaakt hebben. In deze geactualiseerde versie van Data Agenda Overheid beschrijven we hoe we onze aanpak een vervolg geven.
Impact van digitalisering
De impact van digitalisering en datagebruik op de samenleving is het afgelopen jaar opnieuw snel gegroeid. Dit is ook te zien in het publieke debat. Uitlegbaarheid van algoritmen en het bewaken van ‘de menselijke maat’ zijn bijvoorbeeld thema’s die steeds vaker terugkomen in het nieuws. Recent voorbeeld is de uitspraak van de rechter over de inzet van het Systeem Risico Indicatie (SyRi) dat, bij de handhaving en fraudebestrijding in ons sociale stelsel, onvoldoende waarborgen bood om de privacy van mensen te beschermen. In onze aanpak houden we hier rekening mee. Voor de eerste Data Agenda Overheid vormden maatschappelijke opgaven al het uitgangspunt. In deze geactualiseerde versie focussen we nog meer op actuele thema’s.
Nieuwe stappen
Een aantal van de acties die we het afgelopen jaar hebben uitgevoerd zal ons helpen om nieuwe stappen te zetten. Voorbeelden hiervan zijn de verbeterde dienstverlening van het nationale dataportaal data.overheid.nl, de lancering van het Leer- en Expertisepunt Datagedreven werken (LED) en de samenwerking die de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn aangegaan op het gebied van datagedreven werken. Deze initiatieven vormen de basis voor een aantal nieuwe initiatieven en vervolgacties.
Data als middel
Data Agenda Overheid is onderdeel van de Nederlandse Digitaliseringsstrategie. De rijksoverheid en decentrale overheden voeren de Data Agenda Overheid gezamenlijk uit. Het ministerie van BZK vervult hierbij een coördinerende rol vanuit zijn verantwoordelijkheid voor de digitale overheid en het borgen van grondrechten. In NL DIGITAAL: Data Agenda Overheid beschreven we al dat dataficering vraagt om continu verbeteren. Deze agenda ondersteunt de overheid in haar ontwikkeling naar steeds meer datagedreven werken. De samenwerking in de Data Agenda Overheid maakt zichtbaar dat er randvoorwaarden zijn voor het succesvol toepassen van data voor beleidsontwikkeling, uitvoering, toezicht en in de bedrijfsvoering. De agenda bevat geen verplichtende kaders, maar wel acties die kunnen leiden tot de ontwikkeling van die kaders. Ons uitgangspunt blijft hierbij: data zijn nooit een doel op zich, maar een middel om onze doelen te bereiken.
Planning Data Agenda Overheid
De agenda is opgezet aan de hand van dezelfde thema’s als in 2019, ieder met een aantal voorbeelden van concrete maatregelen. Naast de in deze agenda genoemde activiteiten, neemt de overheid nog veel meer data-initiatieven. Bekijk de planning van de Data Agenda.