Meer weten over een uniforme domeinnaamextensie? Bekijk de veelgestelde vragen.
1. Welke domeinnaam extensie gaat de overheid kiezen? Wordt het .overheid.nl of .gov.nl?
- Veel landen hanteren de extensie .gov., denk aan het Verenigd Koninkrijk (.gov.uk), Portugal (.gov.pt), Griekenland (.gov.gr), Polen (gov.pl) et cetera. Recent heeft Duitsland een besluit genomen voor geleidelijke invoering van de extensie gov.de. Het is in feite een internationale standaard, korter en daardoor veiliger.
- De extensie .overheid.nl is in Nederland voor het eerst in het jaar 2000 beschikbaar gesteld aan overheidsorganisaties, maar nooit consequent ingevoerd.
- Voor Engelstalige, internationaal gerichte websites (denk aan de bestaande website https://business.gov.nl/) lijkt gebruik van de internationaal herkenbare extensie .gov.nl voor de hand liggend.
- Op grond van veiligheidsoverwegingen en internationale best practices heeft de vorige staatssecretaris (Van Huffelen) een principebesluit genomen om te willen inzetten op invoering van de extensie .gov.nl.
- Momenteel wordt een impactonderzoek voorbereid om de implicaties helder te maken van invoering van een extensie. Hierin is naast .gov.nl ook aandacht voor de impact van .overheid.nl als een mogelijk alternatief.
- Pas wanneer onderzoek uitwijst dat een extensie qua impact haalbaar en betaalbaar is, kan een onderbouwd besluit over invoering worden genomen.
2. Overheidswebsites kunnen niet allemaal tegelijkertijd een uniforme domeinnaam extensie krijgen. Hoe kunnen burgers in de overgangsperiode de echtheid van overheidswebsites beoordelen?
- Indien het komt tot een positief besluit over invoering, kan een uniforme domeinnaamextensie niet op alle overheidswebsites tegelijkertijd worden ingevoerd. Daarom zet de overheid ook in op de ontwikkeling van een Register Internetdomeinen van de Overheid (RIO). Burgers kunnen daar nu al een check doen op de echtheid van overheidswebsites, in eerste instantie op de websites van het Rijk. In de loop van 2025 komen ook steeds meer websites van medeoverheden in het register.
- Aanvullend kunnen burgers met vragen over de echtheid van overheidswebsites terecht bij de Digihulplijn 0800-1508 (bellen of chatten).
3. Stel, het komt tot een positief besluit over invoering van een uniforme domeinnaamextensie en een crimineel maakt de website DigiD-gov.nl aan. Hoe kunnen burgers het verschil met DigiD.gov.nl dan wel zien?
- Door een uniforme domeinnaamextensie zou de domeinbewakingsservice van Stichting Internet Domeinregistratie Nederland in de toekomst bijvoorbeeld gemakkelijker kunnen monitoren op vervalsingen. Dit is een verbetering ten opzichte van de huidige situatie. Daarin is het door de naamgeving al lastig om te bepalen of een domein van de overheid is of niet.
- Daarnaast moet goede publiekscommunicatie over de manier waarop je een overheidswebsite kunt herkennen een belangrijk onderdeel zijn van een eventuele invoering van een uniforme domeinnaamextensie.
- Burgers kunnen bij twijfel een snelle check doen op de echtheid van websiteadressen van de overheid in het Register Internetdomeinen van de Overheid door deze te kopiëren en te plakken in het zoekscherm.
- Tot slot kunnen burgers bij vragen over de echtheid van overheidswebsites contact opnemen met de Digihulplijn 0800-1508 (bellen of chatten).
4. Gaat invoering van een uniforme domeinnaamextensie niet erg veel geld en capaciteit kosten?
- Invoering van een uniforme domeinnaamextensie kost inderdaad geld en capaciteit. Hoeveel precies wordt dit jaar uitgezocht. Een en ander hangt af van het gekozen implementatiescenario. Daarmee moet duidelijk worden of de kosten opwegen tegen de verwachte baten.
- Als het impactonderzoek uitwijst dat invoering haalbaar en betaalbaar is, kan een onderbouwd invoeringsbesluit worden genomen.
- Cybercriminelen maken jaarlijks veel burgerslachtoffers door de bestaande verwarring op het internet. Voor burgers is het vaak onduidelijk of zij direct met de overheid, een commerciële tussenpartij – die tegen extra vergoeding bemiddelt in overheidsinformatie- en dienstverlening – of een criminele partij te maken hebben. Dat zijn goede redenen om invoering van een domeinnaamextensie te onderzoeken. De overheid heeft een verantwoordelijkheid om aan die verwarring een einde te maken.
- Een uniforme domeinnaamextensie kan op termijn ook geld besparen. Centralisatie van de uitgifte van een uniforme domeinnaamextensie maakt het mogelijk om een efficiënter beheer in te regelen. En kan helpen een rem te zetten op de huidige ongecontroleerde aanwas van websites.
5. Mocht het komen tot een positief invoeringsbesluit, door welke organisaties kan de uniforme domeinnaamextensie in de toekomst dan gebruikt worden?
Bij een positief invoeringsbesluit lijken de volgende overheidsorganisaties binnen de scope te vallen voor mogelijk gebruik van een uniforme domeinnaamextensie in de (nabije of verre) toekomst:
- Adviescolleges
- Agentschappen
- Caribische openbare lichamen
- Departementen (eventueel uitgezonderd Defensie)
- Gemeenschappelijke regelingen
- Gemeenten
- Interdepartementale commissies
- Koepelorganisaties
- Provincies
- Regionale samenwerkingsorganen
- Waterschappen
- Zelfstandige bestuursorganen
Als 1e fase voor wordt momenteel verkend wat de impact is van de uitrol voor departementen en agentschappen.