Nieuw risicomanagementbeleid voor digitale weerbaarheid bij samenwerking tussen departementen is goedgekeurd. Dit beleid helpt departementen om risico’s in ketens te beheersen, zoals cyberdreigingen, menselijke fouten en zwakke plekken in informatiesystemen. Hierdoor wordt het behalen van doelen zekerder. Bij het beleid horen ook een implementatiekader en een praktische handreiking voor ondersteuning.
In ketens met meerdere departementen werken veel partijen samen. Risico’s kunnen grote gevolgen hebben voor het behalen van gezamenlijke doelen. Het beleid beschrijft wat bestuurders en lijnmanagers moeten doen om digitale weerbaarheid te verbeteren.
Specialisten krijgen houvast
Het implementatiekader biedt een stappenplan voor specialisten die bestuurders en managers ondersteunen. Denk aan duidelijke processen, afspraken en technieken. De bijbehorende handreiking inspireert met voorbeelden uit de praktijk.
Wat kun je nu doen?
Het Implementatiekader Risicomanagement Digitale Weerbaarheid geeft handvatten voor iedereen die betrokken is bij een departementsoverstijgende keten. Met deze 3 stappen kun je meteen aan de slag:
- Zie risicomanagement als een middel om jouw doelen zekerder te behalen.
- Lees en begrijp het beleid en implementatiekader. Krijg grip op de grote lijnen. Dit vraagt weinig tijd en geeft veel inzicht.
- Schakel je Chief Information Security Officer (CISO) in voor vragen of advies.
Verplicht beleid voor departementen
Voor departementen is naleving van het beleid en het implementatiekader verplicht. Voor verbonden uitvoeringsorganisaties is dit een sterke aanbeveling.
Meer weten?
Lees de nieuwe stukken:
Neem voor vragen of advies contact op met Hugo Leisink van CIO Rijk: hugo.leisink@minbzk.nl