
Allerlei partijen houden zich bezig met vraagstukken op het gebied van persoonsgegevens, publiek én privaat. Informationele zelfbeschikking (het recht zelf te kunnen bepalen wie welke informatie over ons krijgt), gelijke kansen, privacy en veiligheid enerzijds, maar ook efficiency vergroten en administratieve lastendruk verminderen zijn allemaal zaken die bij dit onderwerp een rol spelen. De behoefte om data te kunnen delen tussen organisaties en personen is groeiende, maar tegelijkertijd kent verantwoord omgaan met data veel haken en ogen.
Het programma ‘Burgers en bedrijven in regie op hun gegevens’, kortweg Regie op Gegevens (RoG) is geïnitieerd door de Regieraad Dienstverlening onder de Digicommissaris en loopt in opdracht van de ministeries van BZK en EZK. De opdracht is om het speelveld en de reikwijdte van dit thema in kaart te brengen, in het bijzonder t.a.v. de toepassing van afsprakenstelsels.
Vertrekpunt
Het programma Regie op Gegevens hanteert als vertrekpunt dat mensen inzage moeten hebben in hun persoonlijke gegevens en het gebruik daarvan door derden, dat zij de mogelijkheid moeten hebben om gegevens te corrigeren of verwijderen en -niet in de laatste plaats- dat zij gegevens moeten kunnen (her)gebruiken, zowel binnen de overheid als daarbuiten. Hierdoor verbetert de transparantie, neem de kwaliteit van gegevens toe en wordt de positie van de burger versterkt. Voor burgers en bedrijven zorgt het voor lastenverlichtingen en het optimaliseren van processen.
Privacy by design
Persoonlijk datamanagement draagt bij aan transparantie, inzage en correctie, digitale zelfbeschikking, privacy, dataminimalisatie, de kwaliteitsverbetering van gegevens en zelfredzaamheid van mensen. Daarmee is PDM tevens een uitwerking van de beginselen zoals die gehanteerd worden bij ‘privacy by design’ en ‘security by design’.
Verkenning
De afgelopen periode is er informatie verzameld in het veld, bijvoorbeeld door middel van pilots. Maar ook is er nagedacht over passende afspraken om systemen te kunnen koppelen en gegevens te kunnen delen op een verantwoorde wijze, in juridische en technische zin, waarbij fundamentele vrijheden en digitale burgerrechten gewaarborgd worden.
De resultaten van deze verkenning zijn beschreven in een concept-greenpaper, getiteld ‘Regie op Gegevens? Durf te doen!’, met als bedoeling de discussie hierover verder aan te jagen. De greenpaper is tijdens een gelijknamige werkconferentie gepresenteerd. Hierna startte een consultatieperiode, waarin publieke, private en maatschappelijke partijen hun input in deze discussie hebben kunnen geven. Dit heeft geleid tot een definitieve greenpaper.
Hieronder vind je een korte samenvatting van de informatie uit deze greenpaper.