Door het vrije verkeer van persoonlijke gegevens goed te regelen –op een manier die het vertrouwen van mensen in de samenleving (en de overheid) vergroot en beschermt– kun je de (dienstverlening in de) digitale samenleving verbeteren. Dat is het uitgangspunt voor het programma Regie op Gegevens. Mensen moeten (persoonlijke) data kunnen gebruiken om hun leven, werk of bedrijf te organiseren, terwijl belangrijke waarden als veiligheid en privacy geborgd zijn. Door mensen ook digitaal centraal te zetten, zorgen we voor maatwerk in dienstverlening, over de grenzen van publiek en privaat heen.
Op dit moment ontstaan er verschillende afsprakenstelsels en oplossingen om burgers en bedrijven te ondersteunen bij regie op hun gegevens. Uiteindelijk moet dit resulteren in een generiek sector-overstijgend kader dat veilige, betrouwbare en gebruiksvriendelijke digitale uitwisseling van gegevens tussen overheden, private en maatschappelijke organisaties mogelijk maakt.
Als eerste stap in deze ontwikkeling publiceert het programma een voorstudie naar een kader voor regie op gegevens om hergebruik van gegevens mogelijk te maken. Deze voorstudie is tot stand gekomen dankzij de inzet van een brede groep van publieke en private partijen.
Naast de ontwikkeling van het kader, stimuleert het programma ook initiatieven in de praktijk via simulaties, hackathons en pilots om verder te komen met regie op gegevens. Om zo te leren van de mogelijkheden en direct ook te beproeven in de praktijk.