Digitalisering is een van de belangrijkste transities van deze tijd. Vrijwel alle ondernemers krijgen er mee te maken en moeten zich ertoe verhouden. Of ze nu voorop lopen in toepassing en technologie of juist meer volgend zijn.
In 2020 is vanuit het programma Levensgebeurtenissen onderzoek gedaan naar digitalisering in het mkb, met daarin bijzondere aandacht voor marketing en sales. In 2024 is een nieuw onderzoek gestart. Dit richt zich op de behoeften van ondernemers in het micro-mkb die effectiever willen worden door digitalisering van hun bedrijfsprocessen. Hun behoeften worden zo in kaart gebracht. Ook komt zo in beeld wat de overheid kan doen om hen bij die uitdagingen te ondersteunen.
Actieagenda
Het programma Levensgebeurtenissen geeft hiermee invulling aan ‘kansenkaart 2’ van de Actieagenda mkb dienstverlening om meer vraaggerichte dienstverlening te bieden. En om daarmee beter aan te sluiten op de leefwereld en behoeften van mkb-ondernemers.
Inzichten uit onderzoek onder ondernemers
Het onderzoek dat nu loopt (2024) richt zich op ondernemers met een mkb-bedrijf met tussen 2 en 10 personen die door digitalisering van bedrijfsprocessen en -structuren efficiënter willen worden. Verwachte oplevering en publicatie van bijbehorend adviesrapport staat gepland voor het eerste kwartaal van 2025.
In 2020 is een klantreisonderzoek onder ondernemers gedaan. Dit om te kijken naar welke mogelijkheden digitalisering ondernemers biedt die hun producten en diensten online willen aanbieden. Daaruit is gebleken wat de grootste knelpunten zijn. De top 3 van inzichten uit dit onderzoek:
- Het vinden van nieuwe klanten en omzetverhoging zijn de belangrijkste drijfveren om te starten met online marketing en verkoop.
- Bijna een kwart van de ondernemers wilde online marketing en verkoop inzetten, maar heeft dit niet gedaan.
- 2 op de 3 ondernemers die online verkopen, ervaren belemmeringen.
Belangrijkste te verwachten opbrengsten van digitalisering zijn efficiency, kostenbesparing en meer gemak. Wat ondernemers kan tegenhouden om te digitaliseren zijn onder andere:
- onvoldoende inzicht in het rendement van de investering en kennis om dit in te schatten;
- zorgen om risico’s en bedreigingen;
- gebrek aan middelen, tijd en prioriteit.
Meer over dit onderzoek
Wil je meer lezen over de inzichten uit het eerdere onderzoek? Of weten hoe dit onderzoek tot stand is gekomen? Bekijk dan het Adviesrapport levensgebeurtenis ‘Digitaliseren: online marketing en verkoop. Wil je op de hoogte blijven van het lopende onderzoek of heb je andere vragen? Stuur dan een mail naar levensgebeurtenissen@kvk.nl
Werkwijze en betrokken organisaties
Via het programma Levensgebeurtenissen werken (overheids)organisaties samen aan het verbeteren van de dienstverlening voor ondernemers. Dat doen ze door concrete oplossingen te realiseren. Daarbij staat de belevingswereld van ondernemers centraal, zodat ze werken aan initiatieven en oplossingen waar mensen echt mee zijn geholpen.
Samenwerken aan oplossingen voor ondernemers
De betrokken organisaties werken volgens de klantreismethodiek. Deze methodiek brengt het ervaringsproces van de klantgroep in kaart. Dit gebeurt via een eenvoudige weergave van de stappen die een bepaalde klantgroep zet rondom een bepaalde (levens)gebeurtenis. Het geeft ook de context en de emotie van de klant weer. Op basis van deze inzichten in knelpunten, kansen en successen wordt gewerkt aan het gericht verbeteren, optimaliseren en ontwikkelen van overheidsdiensten, en het meten en evalueren van het effect van verbeteringen en optimalisaties. En aan het verbeteren van de klantbeleving en het vertrouwen dat ondernemers hebben in de overheid. Vanuit de betrokken overheidsinstanties is een kernteam samengesteld. Deze groep zal – onder begeleiding van het Levensgebeurtenissen-team van KVK – stap voor stap de klantreis in beeld brengen.
Betrokken organisaties
- Ministerie van Economische Zaken
- Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
- Kamer van Koophandel (KVK)
- Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen Nederland (ROMs NL)
- Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
- Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG)
Contact
Heb je vragen over dit thema? Neem dan contact met het Levensgebeurtenissen-team van KVK via levensgebeurtenissen@kvk.nl