Oktober is de Europese Cybersecuritymaand en staat in het teken van online veiligheid. Daarom besteedt veiliginternetten.nl hieraan extra aandacht, zodat iedereen veilig kan internetten.
Veiliginternetten.nl
Nepmails, verzoeken om op een link te klikken, zogenaamde belangrijke bestanden die je moet downloaden. Jaarlijks krijgen 2 op de 3 mensen te maken met een poging tot cybercrime. In 2023 werd 1 op de 10 daadwerkelijk slachtoffer van online oplichting.
Op veiliginternetten.nl vind je onder andere tips over online veiligheid. Denk bijvoorbeeld aan veilige wachtwoorden, updates en back-ups maken. Ook kun je via ScamCheck controleren of een website of link oplichterij, phishing of betrouwbaar is. En je ontdekt waarom het zo belangrijk is om digitale documenten en gegevens op te ruimen.
Ga naar veiliginternetten.nl voor alle tips, tools, video’s en stappenplannen.
‘Laat je niet interneppen’
Voor meer bewustwording en om mensen te beschermen tegen online oplichting, voert de rijksoverheid deze maand de campagne ‘Laat je niet interneppen’. Deze campagne roept op om goed de afzender van online berichten te checken en bij twijfel weg te klikken. Maar hoe herken je interneptechnieken van online oplichters? Hierbij een aantal voorbeelden:
- Online oplichters doen zich voor als een familielid of vriend of ze misbruiken in hun e-mails en berichten de naam en de huisstijl van bekende organisaties. Hierdoor lijkt het alsof je de e-mails en berichten kunt vertrouwen.
- Ze maken misbruik van je emoties. Online oplichters proberen je nieuwsgierig of bang te maken. Dit doen ze door misbruik te maken van je vertrouwen, medelijden of onwetendheid.
- Ze doen alsof er een noodgeval is. Een online oplichter zegt bijvoorbeeld dat je rekening of account wordt geblokkeerd als jij je gegevens niet bijwerkt of als je niet betaalt. Zo proberen ze te voorkomen dat je gaat twijfelen aan hun verhaal en spelen in op angst.
‘Laat je niet interneppen’ is een meerjarige campagne van het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Meer informatie over deze campagne vind je ook op veiliginternetten.nl.