Wat maakt de CIO-dag zo bijzonder? En welke sessies en workshops staan er dit jaar op de planning? Floor Kloosterman is afdelingshoofd I-stelsel en Vakmanschap bij CIO Rijk en vertelt over het programma met daarin aandacht voor alweer 5 jaar I-strategie Rijk. Naast de maandelijkse CIO-cafés is ze verantwoordelijk voor de organisatie van de jaarlijkse CIO-dag, dit jaar de 3e editie voor Kloosterman.
Sinds 2019 organiseert CIO Rijk de jaarlijkse CIO-dag. Wat houdt deze dag in?
Kloosterman: “Het is een dag vol inspirerende sessies en workshops, speciaal voor de I-professionals van het Rijk en de verschillende Rijksonderdelen. Centraal staan de 10 thema’s van de I-strategie Rijk.” Kloosterman organiseert de CIO-dag sinds 2023, na corona weer als live-bijeenkomst. “Uit de evaluatie destijds bleek een grote behoefte bij de CIO-offices om elkaar weer te ontmoeten. En bij I-professionals zelf, ook die zijn er nu bij betrokken. Daardoor is de omvang van het event gegroeid van 300 naar maar liefst 450 deelnemers. Dat zegt een hoop.”
Wat maakt de CIO-dag zo bijzonder?
“Het evenement zorgt ervoor dat je even uit je eigen werkomgeving stapt en de verbinding kan zoeken. We zijn allemaal druk met ons eigen wereldje; je hebt geen zicht op hoe anderen werken. De CIO-dag faciliteert de verbinding om met elkaar te kunnen zien: we zijn goed bezig. Maar ook om samenwerkingen te stimuleren, te inspireren en toekomstperspectief te bieden, zodat onze collega’s met nieuwe energie kunnen bijdragen aan de digitaliseringsopgaven van de overheid. Deze editie is extra bijzonder omdat er aandacht is voor 5 jaar I-strategie. We maken dit jubileumjaar dan ook een mooie wrap-up; welke dingen zijn er in die 5 jaar bereikt?”
Wat kunnen we verwachten van deze editie?
“Het leuke aan het programma is de diversiteit aan thema’s. De I-strategie dient daarbij als kapstok. Voor de een is dit belangrijk, voor de ander dat.
Het programma is inhoudelijk sterk, met aandacht voor zowel de kansen voor de Rijksoverheid als de bedreigingen. Zo gaat het tijdens de keynote over technologieën die op ons afkomen, maar ook over digitale autonomie. Het wordt een leuke mix tussen ‘doen’ en presentaties.
Bovendien krijgt de wetenschap een podium. 3 hoogleraren geven een masterclass of zijn onderdeel van het plenaire programma. Zo heeft hoogleraar Rogier van de Wetering een inspirerende bijdrage over digitale transformatie binnen organisaties. Daar hebben we allemaal mee te maken.”
In een aparte sessie wordt stilgestaan bij de opvolging van de I-strategie. Kloosterman: “Alle deelnemers kunnen daarover meedenken. En daarnaast is er nog veel meer te doen. Ik zou zeggen: neem eens een kijkje op de site.”
Wat nemen jullie mee uit eerdere evaluaties van de CIO-dag?
“Feedback nemen we ter harte om het event nog beter aan te laten sluiten op de behoeftes. Zo was er de wens meer inzichten ‘van buiten’ mee te nemen. Dat doen we door partijen te betrekken met het perspectief vanuit de Rijksoverheid. We hebben bijvoorbeeld een interessante sessie met start-ups, TNO en Schiphol.
Verder zijn er dit jaar niet alleen presentaties, je kunt ook iets ‘doen’. Bijvoorbeeld tijdens de workshop van RADIO, waar je gaat oefenen met AI.”
Tot slot: waar kijk je het meest naar uit?
“Om in deze veranderende wereld collega’s te spreken en samen terug te blikken op de afgelopen 5 jaar I-strategie Rijk. En natuurlijk om vooruit te kijken.
Daarnaast kijk ik uit naar het experience-plein. Mensen kunnen er met een drankje rondlopen en in gesprek gaan over mooie programma’s en projecten binnen de Rijksoverheid.
Ik weet dat het lastig wordt, maar het liefst zou ik bij alle activiteiten willen zijn!”
Meld je aan
Meer weten over de invulling van de CIO-dag en hoe je je opgeeft? Ga naar de site van de CIO-dag 2025.