Hanneke Landman (foto: Nictiz)
Hanneke Landman is senior beleidsmedewerker op het domein Digitale Toegang bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), dat verantwoordelijk is voor de realisatie van het Stelsel Toegang. Aan Digitale Toegang in de Zorg (Nictiz) vertelt zij over het faciliteren van betrouwbare voorzieningen voor wettelijke vertegenwoordigers. Op Digitaleoverheid.nl delen we dit interview.
Waarderen wat er al is
Het ministerie van BZK is verantwoordelijk voor het realiseren van de digitale toegangsvoorzieningen. Landman: “De impact die ik wil maken met beleid vanuit mijn rol, is niet alleen voor de zorg, maar voor alle publieke dienstverleners. We zijn het al gewend om digitaal zaken te doen met de overheid, burgers verwachten dat ook van ons. Dat laten we zien met de vertrouwde dienstverlening van DigiD, die nu al 20 jaar operatief is met een hele hoge performance. Dat vinden we heel vanzelfsprekend. Voor vrijwillig machtigen hebben we DigiD Machtigen. Hierop kunnen we voortbouwen. Het waarderen van wat er al is, zie ik als basis om de digitale toegangsvoorzieningen de komende jaren te optimaliseren en uit te breiden.”
Kwetsbare personen
Landman gaat in op haar doelen: “Mijn ambitie daarin is om niet alleen goed functionerende voorzieningen te maken, maar om ervoor te zorgen dat iedereen hiermee gemakkelijk zaken kan doen met de overheid en zorgsector. Voor de groep kwetsbare personen in de samenleving wil je betrouwbaar kunnen vaststellen dat iemand bevoegd is om namens deze groep te handelen. Als overheid willen we voorkomen dat je bijvoorbeeld afhankelijk bent van het afgeven van je DigiD om toegang te krijgen tot publieke dienstverlening.”
Register als basis voor digitale vertegenwoordiging
Het faciliteren van betrouwbare voorzieningen voor wettelijke vertegenwoordigers ziet Landman daarom als een grote verantwoordelijkheid. “Zo heeft de Rechtspraak in de afgelopen jaren een Wettelijk Vertegenwoordigingsregister opgebouwd met daarin bewindvoerders, curatoren en mentoren en de personen die zij vertegenwoordigen. Dit register wordt gebruikt bij de controle of de vertegenwoordiging digitale toegang mag krijgen namens de persoon die zij vertegenwoordigen. Het register wordt bijgewerkt als de rechter een nieuwe of andere vertegenwoordiger aanwijst, of de vertegenwoordiging beëindigd. Met het ministerie van Justitie en Veiligheid zijn we nog steeds bezig om afleidingsregels te perfectioneren voor de gezagsmodule. Dit om in nog meer gevallen het ouderlijk gezag voor kinderen te kunnen vaststellen. Zonder goede broninformatie kun je deze ook niet ontsluiten voor de dienstverleners.”
Stelsel Toegang
Landman gaat verder: “Hoewel de burger centraal staat en we dienstverleners willen ontzorgen, moeten we ons blijven realiseren dat het bouwen van goede en betrouwbare voorzieningen complex is en langzaam gaat. Het belangrijkste is dat de voorzieningen voor digitale toegang zijn aangepast op de hele keten van publieke dienstverlening. Dat betekent dat alle dienstverleners er makkelijk op kunnen aansluiten en dat bestaande systemen erop kunnen worden aangepast. In het najaar komen we met gedetailleerde planning voor de komst van deze voorzieningen die vallen onder het Stelsel Toegang. Voor de zorg is er al de routeringsdienst TVS, waarachter op dit moment al DigiD en DigiD Machtigen beschikbaar zijn. Met de planning voor het Stelsel Toegang in het najaar hoop ik ook meer duidelijkheid te kunnen geven over de Bevoegdheidsverklaringsdienst. Waar straks ook ouderlijke gezag en curator- en mentorschap mee ontsloten kan worden in de zorgsector.”
Belang van pilot MUMC+
“Als beleidsmedewerker ben ik me er ook van bewust dat onze opdracht niet klaar is zodra de voorzieningen klaar zijn. Dan komt namelijk de implementatiefase bij dienstverleners. Daarna kunnen we echt het verschil maken voor burgers. Daar wil ik juist aan de tekentafel al oog voor hebben. Ik zie hierin een belangrijke rol voor de zorg die vooroploopt met de digitale toegang. Een mooi praktijkvoorbeeld waar ik bij betrokken ben vanuit mijn rol, is de pilot ‘Ouderlijk Gezag’ in het Maastricht UMC+. Om de voorzieningen voor vertegenwoordiging te realiseren, wil ik de komende periode lessen blijven opdoen uit deze pilot. Met de plannen voor het Stelsel Toegang, waardeer ik ook hierin weer wat er al is: namelijk dat er veel implementatiekracht zit in de zorg. Daarom wil ik de komende periode blijven optrekken met Nictiz en het ministerie van VWS. Om zo te kijken hoe we de keten nu al dusdanig kunnen betrekken dat zorginstellingen meteen kunnen aansluiten zodra de voorzieningen klaar zijn voor gebruik. En de burger er gelijk profijt van heeft.”
Meer weten over dit onderwerp?
- Lees het artikel Stelsel Toegang: wat dienstverleners kunnen verwachten.
- Of bekijk de pagina met veelgestelde vragen over de inwerkingtreding van de Wet digitale overheid.
- Ook interessant: het nieuwsbericht Marktconsultatie Stelsel Toegang gestart.