• Direct naar de pagina-inhoud
  • Direct naar de hoofdnavigatie
  • Direct naar de secundaire content met widgets
  • Direct naar de footer
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
  • Contact

Digitale Overheid

Voor professionals die werken aan digitalisering van de overheid

Logo Rijksoverheid, naar de homepage

Digitale Overheid

  • Home
  • Onderwerpen
  • Nieuws en achtergrond
  • Evenementen
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
  • Contact
Home›Onderwerpen›Archief

Archief

Gearchiveerde dossiers

De dossiers op deze pagina zijn ‘gearchiveerd’. Deze zijn niet meer up-to-date en worden ook niet meer onderhouden.

Overzicht gearchiveerde dossiers

Berichten Verzend Service

De Berichten Verzend Service (BVS) is een voorziening voor het geautomatiseerd (en desgewenst massaal) versturen van berichten naar de Berichtenbox voor bedrijven en op termijn ook naar de Berichtenbox voor burgers. De BVS maakt het overbodig dat overheidsorganisaties zelf aansluiten op de twee berichtenboxen. Via één aansluiting op de BVS zijn overheden in staat alle digitale berichten te versturen naar zowel ondernemers als burgers.

Berichten Verzend Service

Bevorderen digivaardigheid

In de Agenda Digitale Overheid spreken we uit dat de digitale dienstverlening toegankelijker moet worden zodat iedereen op een begrijpelijke en veilige manier met de overheid kan communiceren. ‘Via cursussen en ondersteuning (ook door andere partijen) gaan we mensen helpen die moeite hebben met digitalisering.

Bevorderen digivaardigheid

Digicommissaris

Op 17 februari 2018 droeg Digicommissaris Bas Eenhoorn het “stokje voor de digitale overheid” over aan Staatssecretaris Raymond Knops. Daarmee kwam een eind aan het tijdperk Digicommissaris. Op deze pagina vindt u een korte terugblik op de Digicommissaris, zijn ondersteunend bureau en de resultaten die zijn bereikt.

Digicommissaris

Digitaal 2017

Het programma Digitaal 2017 draagt bij aan de bredere ambities voor de overheidsbrede dienstverlening. De focus van het programma ligt bij het realiseren van de mogelijkheid voor burgers en ondernemers om zaken via een digitaal kanaal aan te kunnen vragen. Het is belangrijk dat alle overheidspartijen samen werken aan het realiseren van de doelstellingen voor 2017.

Digitaal 2017

Digitale overheid voor ondernemers

Het ministerie van Economische Zaken wil dat ondernemers merken dat ze gemakkelijk en veilig digitaal zaken kunnen doen met de hele overheid in Nederland en in de EU. Minder regeldruk voor bedrijven, een betere dienstverlening aan bedrijven en een kleinere, efficiëntere overheid: dat is waar de overheid voor staat. Bedrijven ervaren de voordelen van de digitale overheid door gebruik te maken van de diensten en processen die nu digitaal beschikbaar zijn. Dit dossier is opgegaan in het dossier: Dienstverlening aan burger en ondernemers.

Digitale overheid voor ondernemers

eID

De overheid wil graag dat mensen veilig kunnen inloggen bij overheidsorganisaties en zorginstellingen. Dit noemen we eID. eID staat voor elektronische identiteit. De overheid wil dat burgers meer zaken kunnen regelen via internet. Om die reden wordt stapsgewijs gewerkt aan het verhogen van het betrouwbaarheidsniveau van de inlogmiddelen en het waarborgen van de continuïteit.

eID

Gebruiksvriendelijkheid

Een digitale infrastructuur maakt dienstverlening mogelijk die sneller is en waarmee voorzieningen gerealiseerd worden. Verbetering van de gebruiksvriendelijkheid en daardoor het gebruiksgemak zorgt ervoor dat het digitale kanaal de eerste keuze wordt. Om online dienstverlening naar betere gebruiksvriendelijkheid te tillen is er de overheidsbrede kenniscommunity Gebruiker Centraal en de klankbordgroep Gebruikers eOverheid.

Gebruiksvriendelijkheid

iBestuur Congres

Tijdens het iBestuur Congres ziet u hoe de iOverheid van morgen vandaag al in de maak is. Op één dag komen boegbeelden en aanjagers uit overheid, wetenschap, bedrijfsleven en maatschappij bijeen om het fundament te verstevigen van onze iSamenleving. Bruikbare oplossingen en inventief iOntwerp bieden kansen voor de realisatie van een slimmer Nederland waarmee we internationaal vooroplopen.

iBestuur Congres

iBewustzijn Overheid

iBewustzijn Overheid was een ondersteuningsprogramma van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het was voortgekomen uit de Taskforce Bestuur & Informatieveiligheid Dienstverlening (BID), thema “Leren & verankeren”. Het ondersteuningsprogramma hield zich bezig bewustwording van informatieveiligheid bij overheidsmedewerkers en bestuurders door middel van leer- en campagnemateriaal. Dit materiaal is geborgd op Digitale Overheid, de pleio deelsite van het CIP en de VNG Academie.

iBewustzijn Overheid

Implementatie 2017

De agenda heeft tot doel bij te dragen aan betere (digitale) dienstverlening voor burgers en bedrijven. In de agenda staat wat er op hoofdlijnen nog moet gebeuren om te komen tot een toegankelijke, digitale overheid in 2017 en hoe we dat met elkaar gaan bereiken. De implementatieagenda zal de ambities en agenda’s van de verschillende overheidsorganisaties bundelen en de belangrijkste, samenhangende, mijlpalen hier uitlichten.

Implementatie 2017

Inspectieview

Inspectieview is een virtueel dossier voor inspecteurs om informatie over inspectieobjecten te raadplegen. Op dit moment zijn er 3 Inspectieviews: Bedrijven, Milieu en Binnenvaart. Het eigenaarschap van Inspectieviews is belegd bij de Inspectie Leefomgeving en Transport. Het dossier speelt in op de gedachte dat toezicht en handhaving gebeuren vanuit de overheid als geheel en niet vanuit de afzonderlijke inspecties.

Inspectieview

Maak Waar!

Op 11 november 2016 heeft het kabinet Rutte II formeel de Studiegroep Informatiesamenleving en Overheid ingesteld. De Studiegroep is gevraagd om in aanloop naar de nieuwe kabinetsperiode een advies op te stellen over (het verbeteren van) het functioneren en de doorontwikkeling van de digitale overheid en heeft op 18 april 2017 jl. haar rapport opgeleverd. De aanbevelingen van Maak Waar hebben geleid tot nieuw beleid dat is opgenomen in NL Digibeter.

Maak Waar!

NL DIGIbeter

Op 29 juni 2020 stuurde staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) de geactualiseerde versie van NL DIGIbeter 2020; de Agenda Digitale Overheid naar de Tweede Kamer. Dat beschrijft de voortgang van acties uit NL DIGIbeter 2019 en de acties voor 2020-2021. De Agenda Digitale Overheid NL – DIGIbeter is onderdeel van een drieluik over digitalisering, samen met de Nederlandse Digitaliseringsstrategie en de Nederlandse Cyber Security Agenda.

NL DIGIbeter

NL DIGIbeter 2019

Staatssecretaris Knops heeft op 3 juli 2019 de geactualiseerde versie van de Agenda Digitale Overheid - NL DIGIbeter 2019 - naar de Tweede Kamer gestuurd. De actualisatie is samen met andere ministeries en medeoverheden gemaakt. NL DIGIbeter 2019 benoemt vijf pijlers: innovatie, digitale inclusie, identiteit, regie op gegevens en data.

NL DIGIbeter 2019

Studiegroep Informatiesamenleving en Overheid

Wat betekenen de snelle technologische ontwikkelingen voor de overheid? Wat kan (en moet) de overheid doen om ook in de toekomst zijn taken goed uit te voeren? Op 11 november 2016 stelde de Ministerraad de taakopdracht van de studiegroep Informatiesamenleving en Overheid vast. De Studiegroep zal voorjaar 2017 een advies uitbrengen over (het verbeteren van) de verbetering van het functioneren van de digitale overheid en de daarbij behorende noodzakelijke financiering en de vereenvoudiging van de governance van de digitale overheid.

Studiegroep Informatiesamenleving en Overheid

TenderNed

TenderNed is het aanbestedingssysteem van de Nederlandse overheid. Alle overheden publiceren via het aankondigingenplatform van TenderNed hun nationale en Europese aanbestedingen. Hier vinden ondernemingen dus alle aanbestedingen van de overheid. Eenvoudig, snel en efficiënt volledig digitaal aanbesteden. Via TenderNed kunnen alle partijen het volledige aanbestedingsproces digitaal doorlopen.

TenderNed

ToegangVerleningService

ToegangVerleningService (TVS) maakt het voor overheidsorganisaties eenvoudig om via inlogmiddelen zoals eHerkenning en DigiD hun digitale dienstverlening te ontsluiten voor ondernemers en burgers. TVS fungeert als toegangspoort voor dienstverleners.

ToegangVerleningService

Webrichtlijnen

De overheid streeft er naar zo gebruikersvriendelijk mogelijk te zijn. Op verschillende niveau’s wordt daarop gewerkt in de digitale communicatie: is informatie makkelijk vindbaar, komt de informatie overeen met gebruikersverwachtingen van de site, is de vormgeving ondersteunend aan de communicatie en is het platform gebruikersvriendelijk. Een ander belangrijk onderdeel hiervan zijn de webrichtlijnen.

Webrichtlijnen

Archief

39 documenten

  • Documenten

Berichten

  • Achtergrond
  • Nieuws
  • Regelhulpen nieuws

Vraag, idee, reactie of suggestie?

Werkt u aan de digitalisering van de overheid en heeft u een vraag of idee? Reageer via het contactformulier

  • Link DigiD helpdesk digid.nl/hulp
  • Link MijnOverheid / Berichtenbox mijn.overheid.nl/vragen
  • Link eHerkenning helpdesk eherkenning.nl/vraag-antwoord
  • Mailadres Berichtenbox voor Bedrijven info@antwoordvoorbedrijven.nl

Digitale Overheid

Voor professionals die werken aan
digitalisering van de overheid

Volg ons via

  • Nieuwsbrief Digitale Overheid
  • Twitter
  • LinkedIn
  • RSS

Over deze site

  • Colofon
  • Copyright
  • Privacy
  • Toegankelijkheidsverklaring
  • Sitemap
  • Contact
  • This site in English