SBIR is een competitie waarin ondernemers worden uitgenodigd oplossingen aan te dragen voor maatschappelijke vraagstukken. Ondernemers met de beste offertes krijgen opdracht hun idee uit te werken. De SBIR Gegevenslandschap vindt plaats in opdracht van BZK, gestart onder het programma Gegevenslandschap Overheid en nu samengevoegd met het programma Regie op Gegevens. Het wordt uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Een SBIR bestaat uit twee fases. Fase 1 bestaat uit de opdracht voor het uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek. Vervolgens krijgen de besten uit fase 1 een opdracht om een voorstel te doen voor toegepast onderzoek en ontwikkeling van een prototype (fase 2). Een onafhankelijke commissie beoordeelt de voorstellen en bepaalt wie deze voorstellen ook daadwerkelijk mogen gaan uitvoeren.
Voor de SBIR Gegevenslandschap werden ondernemers uitgenodigd om oplossingen aan te dragen voor een goede en veilige digitale dienstverlening vanuit de overheid aan burgers en organisaties met focus op gegevensgebruik. Uiteindelijk hebben elf ondernemers voor fase 2 een offerte ingediend. Deze zijn door een onafhankelijke commissie getoetst (op impact, technologische haalbaarheid en economisch perspectief). Door de commissie is voorgesteld om drie bedrijven een opdracht te verstrekken voor fase 2 (onderzoek en ontwikkeling prototype.
Tijdens de plenaire afsluiting van de conferentie was er speciale aandacht voor de winnaars van de eerste fase van de SBIR Gegevenslandschap, te weten:
- NEO: Alarmeren en opvolgen in basis-geo-gegevens
- PinkRoccade: Data Virtualisatie Platform
- Platform Forus: Blockchain, Zelf soevereiniteit en Me App
Zij krijgen voor fase 2 de opdracht voor het onderzoeken en ontwikkelen van een prototype van de door hen bedachte oplossingen.