In het laatste iBestuur magazine nummer 30 is er ondermeer aandacht voor de invloed van Artificial Intelligence (AI) op de informatiesamenleving, wordt besproken hoe Nederland het doet als het gaat om digitalisering en wordt de complexiteit van digitale inclusie nader toegelicht.
Publieke waarden en nieuwe technologie
Nieuwe technologieën raken de fundamenten van onze samenleving: hoe versterken en borgen we onze grondrechten en publieke waarden? De overheid zoekt naar nieuwe antwoorden op nieuwe vragen. En daar mag iedereen over meepraten. Een interview met Anja Lelieveld en Noor Huijboom van Directie Informatiesamenleving en Overheid (DIO) over het vormgeven van een informatiesamenleving waarin publieke waarden stevig verankerd zijn.
Stand van zaken Nederlandse digitale overheid
Het kabinet Rutte-III zet stevig in op digitalisering van de overheid. En Nederland doet het Europees gezien ook helemaal niet slecht. Maar het kan altijd beter. Bijvoorbeeld door te leren van de koploper Denemarken, én van een achterhoedespeler, Italië. Waar staat de Nederlandse overheid is het digitaliserings proces aan de hand van Digital Economy ans Society Index (DESI-index)?
Digitale inclusie
Ineens duikt het overal op: digitale inclusie. In rapporten, tijdens conferenties, bij de overheid en in de private sector. En niet te vergeten in een Kamerbrief van staatssecretaris Knops (ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties), speciaal over dit onderwerp. Gemeenschappelijke boodschap: iedereen moet meedoen. Na jaren van vooruitsnellen is het tijd om achterom te kijken…om te constateren dat er heel veel achterblijvers zijn.
Lees deze en andere artikelen in het laatste iBestuur magazine 30.