VNG Realisatie heeft een instrument ontwikkeld waarmee gemeenten kunnen bepalen welke authenticatiemiddelen het beste kunnen worden gebruikt voor bepaalde diensten. Daarbij gaat het om de vraag welk betrouwbaarheidsniveau nodig is.
Overheden wisselen digitaal gegevens uit met bedrijven en burgers. Door middel van authenticatie weten overheden met wie ze te maken hebben. Deze authenticatiemiddelen zijn er op verschillende betrouwbaarheidsniveaus (laag, substantieel of hoog). Het is voor beleidsmakers, architecten, informatiebeveiligers, juristen en bestuurders belangrijk om een duidelijke keuze te maken voor het betrouwbaarheidsniveau dat per dienst nodig is. Om hen daar mee te helpen ontwikkelde Vereniging Nederlandse Gemeenten een handig instrument dat gratis te gebruiken en te downloaden is.
Analyse
Om tot het instrument te komen analyseerde VNG Realisatie, samen met een aantal gemeenten, het betrouwbaarheidsniveau van verschillende gemeentelijke digitale diensten. Dit leverde het instrument op dat gemeenten helpt bij het bepalen van het juiste niveau per product of dienst. De analyse is getoetst en besproken met een aantal gemeenten, juristen en de Informatie Beveiligingsdienst (IBD). Gemeenten kunnen het instrument gratis downloaden en gebruiken.
Wet digitale overheid
Op 18 februari heeft de Tweede Kamer het wetsvoorstel digitale overheid (Wdo) aangenomen. In deze wet wordt het veilig en betrouwbaar kunnen inloggen voor Nederlandse burgers en bedrijven bij de (semi-) overheid geregeld. Gemeenten moeten daarvoor hun dienstverlening op het juiste betrouwbaarheidsniveau inschalen. VNG Realisatie helpt gemeenten door inzichtelijk te maken welk betrouwbaarheidsniveau past bij hun digitale diensten.
Meer informatie
Betrouwbaarheidsniveaus digitale producten en diensten gemeenten UPL lijst
Meer informatie over de Wet digitale overheid