Tussen de regelgeving van de BAG en de NEN-norm 5825 bestaat een belangrijk verschil in de schrijfwijze. Het gaat om de manier waarop een adres is opgebouwd in velden (zijn huisletters en huisnummertoevoegingen apart of als een enkele toevoeging geregistreerd). Hieronder wordt uitgelegd waarom het verschil in schrijfwijze tussen de BAG en de NEN-norm 5828 geen belemmering vormt om gebruik te maken van het stelsel.
Schrijfwijze vastlegging van adresgegevens
De wetgeving over de Basisregistratie Adressen en Gebouwen bevat regels over de manier waarop adresgegevens moeten worden vastgelegd in de registratie. Over de straatnaam is daarbij bepaald dat de volledige schrijfwijze (officiële benaming van de openbare ruimte) moet worden opgenomen. Van de huisnummering is vastgelegd dat deze worden geregistreerd in de velden huisnummer, huisletter en huisnummertoevoeging. In NEN 5825 is daarentegen vastgelegd dat er geen sprake is van een onderscheid tussen huisletter en huisnummertoevoeging, maar slechts van een enkel veld (dat ook huisnummertoevoeging heet). Is dat nu een probleem bij het tot werking brengen van het stelsel van basisregistraties?
Als een bestuursorgaan behoefte heeft aan een authentiek gegeven dat is opgenomen in een basisregistratie dan is het verplicht van de inhoud van die basisregistratie gebruik te maken. Dat geldt ook voor het gebruik van de in de BAG opgenomen adresgegevens. Ook bij de koppeling van verschillende basisregistraties geldt dit principe (een basisregistratie is immers gewoon een overheidsafnemer). Concreet betekent dit dat in de BRP de officiële schrijfwijze van de straatnaam uit de BAG is opgenomen. De huisnummering was in de BRP al geregistreerd in de velden huisnummer, huisletter en huisnummertoevoeging.
Ook bij de koppeling met de andere basisregistraties is deze werkwijze gevolgd. Zo is bij de Basisregistratie Personen en het Handelsregister sprake van de opname in drie velden (huisnummer, huisletter en huisnummertoevoeging). Als organisaties dus op de juiste manier gegevens gaan afnemen uit basisregistraties, dan zullen zij BAG conforme adressen ontvangen (tenzij er sprake is van bijzondere categorieën adressen, zoals postbussen en buitenlandse adressen). De in NEN 5825 vastgelegde norm is hierbij niet relevant. Voor de vastlegging van adresgegevens geldt deze norm namelijk niet voor de uitvoering van publieke taken van overheden. Op dat punt wordt deze norm vooral buiten de overheid toegepast. Omdat het stelsel van basisregistraties zich vooral richt op de overheid zelf, zullen de verschillen tussen beide normen in de praktijk de werking van het stelsel dan ook niet belemmeren.
Schrijfwijze presentatie van adresgegevens
Voor de presentatie van adresgegevens in bijvoorbeeld vensterenveloppen wordt al sinds jaar en dag gewerkt met afgekorte straatnamen. Op dit moment is de afkorting tot 24 posities de meest gangbare afkortingslengte. Voor de manier van afkorten worden afkortingsregels gehanteerd. In NEN 5825 zijn dergelijke afkortingsregels opgenomen. Deze verkorte schrijfwijze wordt bijvoorbeeld als extra dienst meegeleverd door de BAG. In artikel 1 van het Besluit standaardschrijfwijze persoonsgegevens worden deze verplicht gesteld voor de Rijksoverheid.
- Een in de BAG als “Burgemeester Le Fèvre de Montignylaan” opgenomen openbare ruimte wordt dan afgekort als “Burg L F de Montignyln”. Bekijk ook de BAG Praktijkhandleiding voor meer informatie over de verkorte schrijfwijze in de BAG.
- De meeste afnemende organisaties hebben processen ingericht om over afgekorte schrijfwijzen te beschikken.
- Heeft u straatnamen nodig met maximaal 24 karakters? Dan kunt u de volledige en ingekorte schrijfwijze vinden in de BAG.