Allerlei partijen houden zich bezig met vraagstukken op het gebied van persoonsgegevens, publiek én privaat. Informationele zelfbeschikking, gelijke kansen, privacy en veiligheid enerzijds, maar ook efficiency vergroten en administratieve lastendruk verminderen zijn allemaal zaken die bij dit onderwerp een rol spelen. De behoefte om data te kunnen delen tussen organisaties en personen is groeiende, maar tegelijkertijd is een verantwoorde omgang met data niet altijd eenvoudig, zowel in technische als in morele zin.
Het programma ‘Burgers en bedrijven in regie op hun gegevens’ (RoG) is geïnitieerd door het ministerie van BZK om het speelveld en de reikwijdte van dit thema in kaart te brengen. De afgelopen periode is er informatie verzameld in het veld, bijvoorbeeld door middel van pilots op het gebied van het gebruik van afsprakenstelsels. Maar ook is er nagedacht over passende afspraken om systemen te kunnen koppelen en gegevens te kunnen delen op een verantwoorde wijze, in juridische, technische en morele zin.
Op dit moment ontstaan er verschillende afsprakenstelsels en oplossingen om burgers en bedrijven te ondersteunen bij de regie op hun gegevens. Uiteindelijk moet dit resulteren in een generiek sector-overstijgend kader dat veilige, betrouwbare en gebruiksvriendelijke digitale uitwisseling van gegevens tussen overheden, private en maatschappelijke organisaties mogelijk maakt.
Als eerste stap in deze ontwikkeling publiceerde het programma onlangs een voorstudie naar een kader voor regie op gegevens om hergebruik van gegevens mogelijk te maken. Deze voorstudie is tot stand gekomen dankzij de inzet van een brede groep van publieke en private partijen.
Naast de ontwikkeling van het kader, stimuleert het programma ook initiatieven in de praktijk via simulaties, hackathons en pilots om verder te komen met regie op gegevens. Om zo te leren van de mogelijkheden en direct ook te beproeven in de praktijk.