Op donderdag 28 juni was de Rode Olifant in Den Haag het toneel van de werkconferentie ‘Gewoon zelf geregeld. Veilig & betrouwbaar’, van het programma Regie op Gegevens. Meer dan 150 bezoekers werkten gezamenlijk in elf (parallel-)sessies aan onder meer de houtskoolschets voor een uniforme set van eisen (USvE), juridische kaders, governance op afsprakenstelsels en het EU-perspectief op mensen en hun gegevens. Ook maakten de deelnemers kennis met een viertal maatschappelijke initiatieven die reeds in de praktijk werken aan het digitaal kunnen regelen van zaken in je leven, dankzij het hebben van regie op je gegevens.
Lees hieronder meer over de verschillende sessies:
- SCRUM ‘de juiste spelregels?’
- Introductie Regie op Gegevens
- Juridische kaders regie op gegevens
- Uniforme Set van Eisen en impact assessment
- De Europese kijk op mensen en gegevens
- Ontstaan en werking van afsprakenstelsels
- Mijn financiën, gewoon zelf geregeld
- Mijn zorg, gewoon zelf geregeld
- Mijn vervoer, gewoon zelf geregeld
- Mijn wooncarrière, gewoon zelf geregeld
Regie op gegevens: op alle vlakken in beweging
Tijdens deze conferentie hebben we samen inhoudelijk de juridische kaders, het EU-perspectief, het ontstaan van afsprakenstelsels en de uniforme set van eisen besproken. Daarnaast hebben de deelnemers kennis kunnen maken met verschillende initiatieven in het veld op het gebied van zorg, wonen, vervoer en schuldhulpverlening. Dat het onderwerp ‘regie op gegevens’ steeds meer als maatschappelijk zeer relevant wordt ervaren, was duidelijk te merken aan het commitment van alle aanwezigen bij deze conferentie. Het was fijn om te merken dat er zoveel energie is om -over de grenzen van ‘publiek’ en ‘privaat’ heen- de leefwereld van mensen centraal te zetten en hier aan te werken. Het onderwerp ‘regie op gegevens’ maakt ook niet voor niets onderdeel uit van het fundament Nederland Digitaal, de Nederlandse Digitaliseringsstrategie die recent door het Kabinet gepresenteerd is. Kortom, op alle vlakken beweging!
Community
Tijdens de werkconferentie hebben wij ook de oprichting van onze online community op pleio gevierd. Iedereen die dat wil is van harte uitgenodigd om deel uit te maken van deze community. Wij bouwen aan een community waarin zowel thematische- als sectorale samenwerkingsverbanden centraal staan. Vanuit deze community gaan we o.a. meet-ups organiseren, hulp bieden en generieke vraagstukken toetsen. Via de community heeft u ook toegang tot expertnetwerken en de kennisbank. U vindt hier ook alle presentaties van de workshops die tijdens deze conferentie gegeven zijn.
Plenaire afronding
Tijdens de plenaire afronding van de conferentie zijn de winnaars van de Hackathon nogmaals in het zonnetje gezet. Daarnaast was er speciale aandacht voor de winnaars van de eerste fase van de SBIR Gegevenslandschap, te weten:
- NEO: Alarmeren en opvolgen in basis-geo-gegevens
- PinkRoccade: Data Virtualisatie Platform
- Platform Forus: Blockchain, Zelf soevereiniteit en Me App
Zij krijgen voor fase 2 de opdracht voor het onderzoeken en ontwikkelen van een prototype van de door hen bedachte oplossingen.
Het samen doen
Douwe Leguit besloot de conferentie met het vertonen van een van de nieuwe filmpjes waarin ervaringsdeskundigen vertellen waarom het hebben van regie op hun gegevens voor hen uit zou maken, en het belang benadrukken om daar gezamenlijk aan te werken, door de vraag te stellen: