Teams Milvum (Going Dutch) en Odyssey (My App) hebben bij de Hackathon Regie op Gegevens een gedeeld eerste plaats gekregen. ‘Going Dutch’ richt zich op buitenlandse studenten die in Nederland willen studeren. My App is een oplossing voor Nederlandse studenten die in het buitenland willen studeren. Twee veel voorkomende situaties waarin je als student heel veel moet regelen en waarbij regie op je gegevens hebben een groot voordeel geeft.
Going Dutch
Belangrijke vondst van dit team was het sluiten van de ‘Circle of Trust’. Wat dit inhoudt is het beste uit te leggen aan de hand van een voorbeeld: een Chinese student wil naar Nederland om hier te studeren. Om dit te kunnen regelen wisselt deze student op allerlei plekken gegevens uit, maar dan wel alleen gegevens die werkelijk relevant zijn. Na beëindiging van de studie in Nederland vertrekt de student en wordt de ‘Circle of Trust’ gesloten, doordat zijn gegevens gewist worden en de student met dezelfde ‘clean sheet’ weer vertrekt. In andere woorden: Nederland weet na verloop van tijd niet eens meer dat deze persoon in Nederland is geweest voor een studie. Mooie vondst van het team hierbij was de woordspeling met de term ‘Going Dutch’. Naast de verwijzing van ‘gaan studeren in Nederland’, kennen we deze kreet als ‘ieder voor zich’, bijvoorbeeld bij het afrekenen voor een etentje. Het team van Milvum wil een nieuwe -positieve- draai geven aan de term ‘Going Dutch’: alleen die gegevens delen die strikt noodzakelijk zijn; ‘gierig zijn met je persoonlijke data’.
My App
Dit concept richtte zich op Nederlandse studenten die in het buitenland willen studeren en waarvoor veel gegevens moeten worden uitgewisseld. Wat bij dit concept opviel was de laagdrempelige conversatiestijl in een dialoogvenster (op/in een app) om de uitwisseling van relevante gegevens laagdrempelig mogelijk maken. My App stelt de student centraal en geeft hem regie over zijn eigen gegevens en de uitwisseling ervan. Ook bedacht dit team een AI functie die helpt als leugendetector bij het beantwoorden van vragen (in random volgorde en in de conversatiestijl zoals hiervoor genoemd) om een visum te kunnen verkrijgen voor het land waarin de student een deel van zijn of haar studie wenst te volgen. Hiermee kan eventuele fraude ook voorkomen worden.
Twee winnaars
Omdat de twee concepten inhoudelijk zo aan elkaar raken – Nederlandse studenten die in het buitenland willen studeren versus buitenlandse studenten die in Nederland willen studeren -, én omdat de suggesties voor verbetering complementair aan elkaar bleken te zijn, heeft de jury (bestaande uit Giulietta Marani (programma Regie op Gegevens), Sybren van Dam (ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties en Kristel Dirkx (programma Mens Centraal) ervoor gekozen om deze twee teams met een gedeelde eerste plaats te belonen en het verzoek gedaan om het vervolgtraject (verdere uitwerking en een haalbaarheidsstudie) gezamenlijk verder op te pakken.
Team Paarse Krokodillen
De tweede plaats was voor Team Paarse Krokodillen, geleid door het UWV en met deelnemers vanuit onder meer de SVB en de Belastingdienst. Zij ontwikkelden een ‘mijn leven omgeving’ waar de mens centraal staat, een ‘zou-je-dat-wel-doen-robot’ (waarmee de overheid uiting kan geven aan haar zorgplicht om mensen te helpen bij de beslissing om bepaalde gegevens uit te wisselen) en een ‘andere-mensen-deden-robot’ (die op basis van ‘wisdom of the crowd’ alternatieven kan aandragen). Dit team kreeg voor hun ideeën naast hun tweede plek ook nog de ‘Mens Centraal-prijs’ uit handen van Sybren van Dam (Directeur Identiteit bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties). Vervolgens stelde Team Paarse Krokodillen hun cheque ter beschikking aan het spontaan ontstane collectief van Going Dutch/My App onder de afspraak dat ze in een volgende fase mee mogen kijken en leren in de verdere uitwerking.
Eervolle vermeldingen
Eervolle vermeldingen zijn er voor Team Digi.me (4e) en Team Tomas (5e).
Team Digi.me
Digi.me is het gratis datadelingsplatform waarbij je zelf je eigen informatie download naar een eigen datastore om vanuit daar informatie te delen met wie je wil. Tijdens de Hackathon hebben zij laten zien dat je MijnOverheid kan koppelen aan Digi.me en op die manier inzage kunt hebben in met wie je welke informatie deelt. Het doorgeven van een verhuizing kan op die manier direct aan meerdere partijen worden doorgegeven, zonder dat je deze informatie nog meerdere keren hoeft in te vullen.
Team Thomas
Team Tomas heeft de trouwapp ontwikkeld. Een app waarbij je digitaal op een makkelijke manier aan de gemeente door kunt geven met wie je gaat trouwen en wie je getuigen zijn. De mensen die je bij je huwelijk betrekt hoeven slechts te bevestigen dat wat jij hebt geschreven juist is. Het onnodig delen van persoonsgegevens komt daardoor niet meer voor. Het omslachtige proces van het kopiëren van paspoorten, deze voorzien van handtekeningen en vervolgens opsturen naar de bruid en bruidegom, die dit op hun beurt weer in moeten leveren bij de gemeente, behoort hiermee tot het verleden.
Het was enorm leuk en vooral leerzaam om zo met elkaar bezig te zijn met deze vraagstukken. Het team van Regie op Gegevens verheugt zich dan ook alvast op de volgende #HackathonRoG op 12/13 oktober. Van de hackathon is door dagvoorzitter Rob Koops een filmpje gemaakt. Wil je meer informatie over de hackathon in oktober, stuur dan een mail naar regieopgegevens@ictu.nl.