Quantumcomputer versus traditionele computer
Een klassieke computer rekent met behulp van bits, die de waarde 0 of 1 hebben. Een quantumcomputer maakt gebruik van de wetten van de quantummechanica; de natuurkundetheorie die het gedrag van de wereld op het allerkleinste niveau beschrijft.
Een quantumcomputer rekent niet met bits, maar met quantumbits, ook wel qubits genoemd. Die hebben de extra eigenschap dat ze de waarde 0 én 1 tegelijk kunnen hebben. Deze eigenschap zorgt ervoor dat quantumcomputers sommige problemen veel sneller kunnen oplossen dan klassieke computers. Dat brengt veel kansen met zich mee. Bijvoorbeeld voor het veel sneller ontwikkelen van medicijnen, of het doen van fundamenteel onderzoek. Tegelijkertijd zorgt deze eigenschap ervoor dat veel van onze huidige cryptografie snel kan worden ontcijferd.
Een krachtige quantumcomputer breekt cryptografie
Experts schatten in dat er tussen 2030 en 2050 een quantumcomputer beschikbaar komt die de meest gebruikte vormen van cryptografie kan breken of verzwakken. De dreiging zal in eerste instantie voornamelijk vanuit zogenoemde statelijk actoren (regeringen van landen) komen. Niet alleen vertrouwelijkheid – waarbij alleen geautoriseerde personen informatie kunnen inzien – loopt gevaar. Ook de integriteit en beschikbaarheid van processen, data en informatie worden geraakt.
Een gevaar dat nu al speelt, is dat kwaadwillenden data stelen om deze in de toekomst met de quantumcomputer te gaan ontcijferen. Dit risico noemen we ‘store now decrypt later’. En iets later in de tijd, maar zeker niet minder belangrijk, lopen ook authenticatie en autorisatie gevaar.