Hier vind je een overzicht van podcasts over digitalisering en de digitale overheid. Van een podcast over Artificiële Intelligentie (AI) tot aan Digitale toegang in de zorg. Heb je aanvullingen? Geef ze door via redactie@digitaleoverheid.nl.
A: AI en AIVD
In de podcast “Welkom in de AI fabriek” neemt Ilyaz Nasrullah je mee in de wereld achter het chatvenster. In zes gesprekken met zes experts hoor je alles wat Big Tech niet vertelt, maar jij wél moet weten over kunstmatige intelligentie.
Luister mee met de AIVD in de podcast ‘De Dienst’; zesdelige podcastserie van en over de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).
Meer weten over AI? De podcastserie AI in de Publieke Sector belicht alle kanten van dit onderwerp. Samen met experts wordt de impact van AI op de samenleving besproken en onderzocht, waarbij er vooruitgeblikt wordt naar de toekomst. Een cruciale vraag die daarbij continue voorbijkomt is: hoe zorgen we ervoor dat de toepassing van AI in de publieke sector mensgericht is en blijft?
Podcast over AI: Snoek op Zolder is een wetenschappelijke podcast van het Nationaal Innovatie Centrum AI (ICAI) en de Nederlandse AI Coalitie (NL AIC).
In de 1e aflevering van de podcast “HAN bijblijven” hoor je expert op het gebied van digitale transformatie Marco Derksen. Digitale transformatie is al jaren bezig maar heeft door de snelle ontwikkelingen op het gebied van AI een vlucht genomen. Welke stappen zijn gezet om hier te komen? En: hoe ziet de toekomst eruit?
B: Blockchain
Podcast Blockchain bij de overheid, met Jim Stolze en Marloes Plomp.
C: Cybersecurity
All the Cyber Ladies.” De podcast voor, door en over vrouwen in cybersecurity.
Hoe kan Nederland haar digitale weerbaarheid versterken? Luister naar de podcast van iBestuur met Aart Jochem, CISO Rijk, en Inge Bryan, voorzitter van DIVD Dutch Institute for Vulnerability Disclosure.
Cyberhelden is een podcast waarin Ronald Prins in gesprek gaat met Nederlandse cybersecurity helden. Gasten vertellen over hun historie, hun grootste successen en geven ze hun visie over welke richting het op moet met de cybersecurity van Nederland.
Het CCV en de VNG bieden 5 Cyber Sessions aan over de lokale aanpak van cybercriminaliteit in de vorm van een video- en podcastserie. Ambtenaren OOV (openbare orde en veiligheid) en CISO’s (Chief Information Security Officer) kunnen hierna direct aan de slag met digitale veiligheid.
CISO Praat is een podcastserie van Fleur van Leusden (CISO bij de Kiesraad), waarin zij de ‘talks’ deelt die ze heeft gedaan. In de meest recente aflevering buigt ze zich over de vraag: zou ik slagen voor CISM zonder training?
ECP (Platform voor de InformatieSamenleving) maakte de podcast ‘Hoe houden wij het internet- en e-mailverkeer veilig?’. In de podcast gaat het ECP in gesprek met het Nederlandse Internet Governance Forum (NL IGF) en Platform Internetstandaarden over de vraag wat de overheid en digitale partijen kunnen doen om de online veiligheid te vergroten.
In de podcastserie Enter ontrafelt Het Nationaal Cyber Security Centrum in 5 korte afleveringen een specifieke cybercrisis. De nieuwste reeks gaat over de Crowdstrike-storing. NCSC’ers en cyberexperts vertellen hoe ze hebben gehandeld en wat ze van deze crisis hebben geleerd.
D: Digitalisering, Data, Design thinking en dienstverlening
In de podcastserie “De VOGIN Statafel” gaan Bart van der Meij en Leon Heuts van VOGIN in gesprek over inspirerende thema’s waarin mens en techniek samenkomen. Uiteenlopende gasten delen aan de statafel hun kennis en ervaring over data, informatie, kennis, research en techniek.
Wat waren de ervaringen van Art de Blaauw in zijn eerste 100 dagen als CIO Rijk? En wat komt eraan? Bekijk de podcast van I-talk op YouTube.
De BOLDcast gaat over stedelijke vraagstukken en de rol van data daarbij. Welke ethische kwesties duiken dan op? Host en journalist Inge Janse gaat in gesprek met onderzoekers en professionals bij gemeenten. Deze podcast is een initiatief van het Centre for BOLD Cities. Een samenwerking van de Universiteit Leiden, de Technische Universiteit Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Podcast over data: TNO Insights, kansen voor een datagedreven overheidsbeleid. De gemeente Rotterdam, het ministerie van Binnenlandse Zaken en TNO experimenteren er mee rond het jeugdbeleid in de Maasstad. Maar, willen we dat eigenlijk? Hoe pak je dat aan, en welke impact heeft dat op onze maatschappij? Deze vragen staan centraal in de podcast kansen voor een datagedreven overheidsbeleid.
Het Digicafé van RADIO: In het DigiCafé van RADIO wordt het digitaliseringsnieuws geduid.
Design Sprint Podcast (Gebruiker Centraal): vijfluik over de Design Sprint Week van Gebruiker Centraal over het team Rotterdammer Centraal dat werkt aan het vraagstuk: Hoe kunnen we een jongere met een beperking helpen bij de overgang naar meerderjarigheid? Beluister deel 1.
In de podcast De Publieke Ruimte gaan Martijn Grimmius en Otto Thors op zoek naar manieren om de publieke dienstverlening te verbeteren. In de eerste aflevering doen ze dat met Maarten Schurink, secretaris-generaal van het ministerie van BZK (luisteren via Spotify of Apple Podcasts).
In de podcastserie het ministerie van Digitale Zaken gaan Lotte de Bruijn (directeur van brancheorganisatie NLdigital) en podcastmaker Robin Rotman in gesprek met Kamerleden over de belangrijkste digitale vragen van nu: Voor welke uitdagingen staat het nieuwe kabinet? Wat wordt de rol van de Kamercommissie Digitale Zaken? Welke politieke keuzes moeten we maken? En wat verwachten we van het bedrijfsleven en de burger?
Met De Nationale Data Podcast ben je in 20 minuten op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in data. Ook hoor je hoe overheden data en technologie inzetten bij de aanpak van maatschappelijke vraagstukken. Er zijn inmiddels flink wat afleveringen gemaakt, dus je kunt even vooruit.
In de podcastserie van het Adviescollege ICT-toetsing vertellen mensen uit de praktijk van beleid en uitvoering over hun IT-aanpak en de dilemma’s die ze daarbij tegenkomen. Beluister deze podcast.
G: Gamechangers, Gebruiker Centraal en Geonovum
Gamechangers is een podcast van BZK, VNG, DIMPACT en iBestuur. Met de informatiekundige visie Common Ground bouwen gemeenten gezamenlijk hun digitale dienstverlening op. Dat leidt tot een grote rolverschuiving voor de overheid: met verschillende partners samenwerken in een ecosysteem aan applicaties die door verschillende partijen worden ontwikkeld. Wat betekent dat in de praktijk?
Gebruiker Centraal bracht een aantal podcasts uit over inclusieve dienstverlening. Waaronder deze over Multichannelmanagement: de intentie om op alle kanalen hetzelfde serviceniveau te bieden.
Geonovum ontwikkelt de standaarden die nodig zijn om geo-informatie van de overheid toegankelijk en uitwisselbaar te maken. In hun podcastreeks De GeoDrive laten ze mensen aan het woord over wat hun bezighoudt en inspireert.
I: Inclusie, Informatiehuishouding en Innovatie
Digitale inclusie en toegankelijkheid. De podcast ‘Herstelplan Zelfredzaamheid’ verkent hoe digitalisering in de toekomst kan bijdragen aan inclusiviteit en toegankelijkheid. Toekomstonderzoeker Eefje Op den Buysch verkent samen met mensen die er mee te maken hebben hoe zelfredzaamheid er uit kan zien over 20 jaar.
In deze podcast van de Rijksinnovatiecommunity spreekt Frits Bussemaker (RIC) met Dick Heerschop van ABDTOPConsult over zijn rapport aan de secretarissen-generaal over innovatie bij het Rijk en de adviezen uit het rapport.
De Innovatie Ambtenaar is de podcast van Novum, het innovatielab van de SVB. Laat je meenemen in de projecten en thema’s van Novum.
Podcastserie Over Informatie Gesproken (Rijksprogramma voor Duurzaam Digitale Informatiehuishouding en iBestuur). In 6 afleveringen over actuele onderwerpen rondom informatiehuishouding gaan betrokkenen in gesprek. Er komen er 6 van ongeveer 45 minuten, te beluisteren via SoundCloud.
In de podcastserie De Innovatie Deep Dive spreken Diederik van Leeuwen en Mark Dierkes met innovatiecollega’s over innovatie en de overheid. Technologische ontwikkelingen gaan in rap tempo, maar hoe gaan we hiermee om? En welke innovaties zijn interessant?
In de podcastserie De veranderende rol van een informatieprofessional staan persoonlijke praktijkverhalen van professionals binnen informatiehuishouding centraal. Zo hoor je de verhalen van informatieprofessionals bij onder meer het Openbaar Ministerie, de Belastingdienst, Rechtbank Gelderland, Rijkswaterstaat, Raad voor de Kinderbescherming en de kerndepartementen.
O: Open Overheid
Waarom blijft transparantie een struikelblok bij onze overheid? Journalist Coen van de Ven keek 5 weken mee achter de schermen bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Hij zag er wat er gebeurt wanneer iemand vanuit de buitenwereld een Woo-verzoek indient. Welke radertjes gaan er draaien? Waar gaat het mis?
De campagne Zorgvuldig en Open (ZO) stimuleert rijksmedewerkers om zorgvuldig om te gaan met overheidsinformatie en bij te dragen aan een open overheid. Dit vraagt meer dan alleen gemotiveerde ambtenaren; systemen, processen en cultuur moeten dit ondersteunen. In een speciale aflevering van de podcast ‘Publieke Ruimte’ bespreken verschillende experts dit thema en benoemen de knelpunten.
P: Privacy
Podcast over over privacy en (on)verantwoord datagebruik. In Achter de klik neemt kunstenaar, ontwerper en onderzoeker Julia Janssen je mee achter de oppervlakte van het internet. Want wat gebeurt er eigenlijk aan de andere kan van het scherm, wanneer je klikt?
Centrum Informatiebeveiliging en Privacybescherming (CIP) maakte een podcastserie over een drietal praktijkvoorbeelden van PET-toepassingen binnen de overheid. Bedoeld om privacy professionals, beleidmakers, dataspecialisten en ook bestuurders te inspireren om deze moderne technologieën zelf serieus te gaan onderzoeken voor eigen toepassing.
Journalistiek platform Argos maakte deze podcast over de Algemene Verordening Gegevens (AVG): Datahonger te lijf gaan met de AVG: werkt dat?
In Privacy in de Praktijk komen er verschillende ‘privacydilemma’s’ uit de publieke sector ter tafel. Onder leiding van host Robin Rotman gaan Functionarissen Gegevensbescherming (FG) en privacydeskundigen in gesprek over deze hoofdbrekers. En de gevoelige en lastige onderwerpen, die gaan ze zeker niet uit de weg.
Captains of Privacy. Podcastserie gemaakt door Centrum Informatiebeveiliging en Privacybescherming (CIP), waarin privacy-specialisten met een bijzondere staat van dienst of specialisatie vertellen over hun werk. Wat is hun belangrijkste wapenfeit? En van welke misser kunnen anderen weer wat leren?
R: RADIO
Beluister een van de podcasts van RADIO (Rijksacademie voor Digitalisering en Informatisering Overheid): zoals de serie ‘Het digitale dilemma’ of ‘Data naar succes’. Bijvoorbeeld de derde podcast uit de serie ‘Het digitale dilemma’. Filosoof en schrijver Haroon Sheikh neemt je mee in de wereld van mens-machine-interacties. Hoeveel controle willen we hebben over machines en slimme systemen?
T: Toegang, Toegankelijkheid en Tegengif
Podcast Digitale Toegang in de Zorg: digitale patiëntendossiers, een slimme gezondheidsapp of een online consult bieden de zorg veel kansen. Voor E-health moeten patiënten veilig inloggen. Welke sloten zijn er voor op je digitale voordeur en hoe zorg je ervoor dat het slot voor iedere patiënt werkt? Over deze vragen en meer gaat Bob van Os (programmamanager eID bij Nictiz) in gesprek met verschillende experts en ervaringsdeskundigen in identificatie en authenticatie in de zorg. Beluister de podcast Digitale toegang in de zorg of bekijk eerst de preview (YouTube, 30 seconden).
VNG maakte een podcast over digitale toegankelijkheid. Wethouders Reshma Roopram (Barendrecht) en Boaz Adank (Breda) gaan in gesprek over digitale toegankelijkheid. Via SoundCloud, Spotify en via YouTube.
Studio Tegengif: tweewekelijkse podcast waarin Randy Martens, Wimar Bolhuis en Wouter Welling politiek, economie en maatschappij bespreken om zo een onafhankelijke en geïnformeerde dosis Tegengif tegen alle gekte in het Nederlandse debat te geven.