Het kabinet wil ondernemers ruimte geven om te ondernemen, te innoveren en te werken aan duurzame economische groei. Goede randvoorwaarden in de vorm van toekomstbestendige wet- en regelgeving en goede overheidsdienstverlening zijn hierbij van essentieel belang. Het kabinet heeft als opgave om wet- en regelgeving tot stand te brengen die publieke belangen borgen, zonder dat dit tot onnodige kosten en belemmeringen leidt voor ondernemerschap en innovatie.
De programmabrief ‘Merkbaar betere regelgeving en dienstverlening 2018-2021’ gaat in op de 5 sporen waarlangs het kabinet gericht wil werken aan betere regelgeving en dienstverlening:
- Betere nieuwe regels door effectieve consultatie, onafhankelijke toetsing en meer ruimte voor experimenteren;
- Merkbaar meer ruimte voor innovatie en ondernemerschap;
- Beter, slimmer en efficiënter toezicht;
- Betere regelgeving in Europa en bij gemeenten;
- Betere (digitale) dienstverlening
Met deze sporen zet het kabinet in op een beleid dat niet enkel gericht is op kostenvermindering, maar meer gericht is op merkbaarheid. We willen samen met ondernemers op zoek gaan naar juist die knelpunten die in de praktijk voor de meeste overlast zorgen. We willen daarbij kijken naar de uitvoerbaarheid van wet- en regelgeving, de wijze waarop het toezicht en de dienstverlening georganiseerd zijn en hoe de overheid ondernemers beter kan helpen bij het gebruikmaken van experimenteerruimte in wet- en regelgeving om zo de kansen van maatschappelijke en nieuwe technologische ontwikkelingen te verzilveren.
Betere digitale dienstverlening
Ondernemers moeten hun zaken met de overheid veilig en makkelijk kunnen doen. Een vergunning aanvragen bijvoorbeeld, verplichte gegevens aanleveren of een vraag stellen. De informatie voor al deze zaken moet laagdrempelig beschikbaar zijn en de uitwisseling van gegevens moet eenvoudig zijn en goed beveiligd. Digitalisering van de contacten tussen ondernemers en overheid maakt dit mogelijk en is een belangrijk onderdeel van merkbare regeldrukvermindering en het verbeteren van de overheidsdienstverlening.
Het kabinet gaat verder met de digitalisering van overheidsdienstverlening aan ondernemers langs 2 lijnen.
- Het kabinet gaat verder met de ontwikkeling en verspreiding van de digitale overheidsvoorzieningen voor bedrijven. Het voorstel voor de wet Digitale Overheid bevat daarom regulering van de digitale overheid op het gebied van standaarden, informatieveiligheid en de generieke infrastructuur. Ook het bestaande stelsel van eHerkenning krijgt in deze wet een juridische basis. Zo zorgt het kabinet ervoor dat ondernemers bij elke dienstverlener en in elke sector dezelfde inlogmethode kunnen gebruiken en op elkaar afgestemde overheidsinformatie vinden.
- Het is nodig dat rijkspartijen, medeoverheden en uitvoeringsorganisaties van de overheid hun diensten voor bedrijven digitaliseren. Digitalisering van overheidsdiensten ondernemers blijft een punt van aandacht, omdat de meeste overheidsorganisaties minder diensten verlenen aan ondernemers dan aan burgers. De volumes zijn kleiner en individuele organisaties verdienen de kosten van digitalisering van diensten voor ondernemers daardoor niet snel terug. Het overheidsbreed samen oppakken van digitalisering is daarom nodig. De kabinetsbrede agenda digitale overheid ‘NL DIGIbeter’ gaat hier uitgebreid op in.