Gemeenten streven naar een uitstekende relatie met de lokale en regionale ondernemers. Gemeenten hebben grote en kleine zelfstandig ondernemers hard nodig voor de realisatie van vitale binnensteden en dorpskernen, economische groei en werkgelegenheid. In dat besef werken gemeenten, met lokale en regionale sociaal-economische partners, aan excellente dienstverlening: doelmatig, efficiënt en tegen zo laag mogelijke kosten.
Gemeenten bieden hun diensten steeds meer langs digitale weg aan. Digitale dienstverlening is steeds meer de norm, maar kan het fysieke contact niet helemaal vervangen, wel ondersteunen.
Stand van zaken
De VNG betrekt (pilot-) gemeenten bij digitale dienstverlening aan ondernemers, zoals het digitale Ondernemersplein, het Ondernemingsdossier, berichtenbox, e-Herkenning en e-Facturatie. In lijn met het beleid van de digicommissaris streeft de VNG naar betere samenhang en samenwerking van deze voorzieningen; zo heeft de VNG het initiatief genomen tot de ontwikkeling van een generieke transactievoorziening.
Op economisch gebiedt ondersteunt de VNG gemeenten in algemene zin.Het programma Regionale Economische Ontwikkeling en Arbeidsmarkt stimuleert en ondersteunt gemeenten bij hun beleidsvorming, samenwerking en uitvoering van hun economisch en arbeidsmarktbeleid. Regionale initiatieven worden actief gevolgd en waar nodig begeleid; in het Kenniscentrum Dienstverlening wordt kennis en ervaring gedeeld.