Zonder dat we ons er bewust van zijn, komen we dagelijks in aanraking met open source. In deze MOOC (Massive Online Open Course) gaan we op onderzoek uit. Maak in 4 inzichten en een praktijkvoorbeeld kennis met de ins en outs van open source. Oftewel: hoe maakt open source voor jou, de overheid, en de samenleving het verschil?
Inzicht 1 Jouw waarden en open source
Matthijs Goense (Innovation designer Novum bij de SVB) vertelt over wat open source inhoudt en hoe dat bijdraagt aan belangrijke waarden van de overheid. Raymond Alexander (manager bij VNG Realisatie) blikt vooruit en gaat in op waarom en hoe de overheid nog meer met open source kan doen. Als laatste vertelt Yvo Hunink (concernadviseur Innovatie bij de gemeente Den Haag) meer over de implementatie van open source.
Inzicht 2 Open source ontwikkelen, de nieuwe standaard?
Edo Plantinga zet uiteen waarom open source werken zo belangrijk is, ook voor de overheid. Ron Roozendaal legt uit dat de kern is dat je het samen doet met de maatschappij en transparant bent in wat je doet. Als laatste gaan we langs bij Neil Smyth die vertelt over zijn visie op een open source samenleving en over hoe het platform Alkemio die visie uitdraagt.
Inzicht 3 Vooroordelen en de discussie
Melanie Rieback (Radically Open Security) vertelt waarom werken met open source voor haar vanzelfsprekend is en waarom ook voor de overheid kan gelden. Giulietta Marani (Programmamanager ICTU & Digicampus) legt uit wat er allemaal bij de implementatie van open source komt kijken en wat er nodig is om dit te laten slagen. Mathieu Paapst (Internetrecht-jurist) vertelt over de barrières bij het gebruik van open source: hoe kunnen deze overwonnen worden? Ten slotte legt Bart Jacobs (Professor of Security, Privacy and Identity) uit hoe open source kan helpen transparante en privacy vriendelijke software te ontwikkelen.
Inzicht 4 Van Ambitie naar realiteit
In dit inzicht geeft Arjan Widlak (directeur Kafkabrigade) een doorkijk naar de toekomst van open source en de impact van informatietechnologie. Matthijs Goense vertelt welke stappen we moeten zetten om de open source ambitie te realiseren. Daarnaast geven Giulietta Marani, Bart Jacobs, Yvo Hunink, Edo Plantinga, Ron Roozendaal en Melanie Rieback de overheid nog wat tips mee.
Praktijkvoorbeeld
Hoe je met open source in de praktijk ontwikkelt? Dat zie je in deze video over het maken van de CoronaMelder app
Over deze MOOC
Deze MOOC is mogelijk gemaakt door de directie Digitale Samenleving van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in samenwerking met Public Cinema, Publiek Denken en de Vereniging voor OverheidsManagement.