Software die de overheid maakt (of laat maken) moet zo veel mogelijk open source zijn. Dit betekent dat de broncode vrij toegankelijk en herbruikbaar moet zijn. Dat is de kern van de in 2020 geïntroduceerde beleidslijn ‘Open, tenzij’.
Community
Overheidsprofessionals vanuit alle bestuurslagen werken samen om deze ambitie in de praktijk te brengen. Door overheidsbreed samen te werken, door goede voorbeelden te delen en door praktische handvatten te bieden. Op de Open Source Pleio Community komt alles rondom het opensourcewerken samen. Heb je zelf een goed voorbeeld van een open source project, wil je je kennis en ervaring delen, heb je vragen of opmerkingen? Deel het in de community. Blijf op de hoogte en meld je aan voor de opensource nieuwsbrief.
Hulpmiddelen
In de open source community staan verschillende handige hulpmiddelen om open source verder te brengen. Zoals de Open source toolbox, de Licentiewijzer voor overheden en het afwegingskader. Bekijk een overzicht van de hulpmiddelen.
Inzichten over open source
Public Cinema ontwikkelde in opdracht van het ministerie van BZK deze MOOC (Massive Online Open Course) over open source. Laat je in 4 inzichten helemaal bijpraten. Als bonus vind je een aansprekend praktijkvoorbeeld: de ontwikkeling van de Coronamelder app.
Trailer
Bekijk de hele serie inzichten over open source.
Open source nieuws
“Iedereen kan alle fouten zien, geweldig toch?”
CISO Oscar Koeroo hoopt dat opensourcewerken straks de normale manier van werken is. “Waarom zouden we een website en bepaalde tool 20 keer gaan ontwikkelen?”
Europese samenwerking voor digitale gemeenschapsgoederen
Nederland, Frankrijk, Estland en Duitsland willen een nieuw Europees initiatief oprichten. Een zogenoemd European Digital Infrastructure Consortium (EDIC)
Logius maakt tweede deel broncode DigiD openbaar
De broncode van de achterliggende software van DigiD is door Logius gepubliceerd. De openbaarmaking is in lijn met het kabinetsbeleid voor een transparante overheid.
“Open source werken vraagt om vertrouwen en lef”
Boris van Hoytema is Kwartiermaker OSPO (Open Source Program Office) bij BZK. Wat motiveert hem en welke drempels wil hij wegnemen om open source in de praktijk te brengen?