Naast de vaste afspraken zijn er op noraonline.nl ook een serie inhoudelijke thema’s te vinden, als vertaling naar de actualiteit en de dagelijkse praktijk. Bij elk thema zijn zowel architecten als mensen uit de praktijk betrokken. Experts en organisaties die veel met de problematiek te maken hebben delen hun ervaring en tips en helpen je als het nodig is persoonlijk op weg. Zo hoef je het wiel niet opnieuw uit te vinden en zetten we expertise efficiënt in.
Alle actuele thema’s vind je in de NORA wiki, hieronder staan de belangrijkste toegelicht.
Beveiliging
Niemand twijfelt meer over het belang van informatieveiligheid bij overheidsprojecten. Maar hoe bereik je dat nu in de praktijk? En welk risico vermijd je nu precies door een bepaalde maatregel te nemen? Het thema Beveiliging biedt concrete maatregelen en het framework dat nodig is om te bepalen wat je wanneer en waarom nodig hebt. Dit thema wordt verder doorontwikkeld en uitgebreid in samenwerking met het Centrum Informatiebeveiliging en Privacybescherming (CIP).
Duurzame Toegankelijkheid
Digitaal werken is snel, efficiënt en maakt het mogelijk om op elk moment en op elke plaats diensten te verlenen aan burgers en bedrijven. Maar er kleeft ook een risico aan: als we digitaal werken is ons geheugen ook digitaal en lopen we het risico dat we delen daarvan straks niet meer kunnen openen en lezen.
Kun jij bijvoorbeeld nog een floppydisk aflezen thuis, en doet je oude software het nog op een pc die honderden keren sneller is? En hield je daar rekening mee toen je het bestand ooit opsloeg? Waarschijnlijk niet.
Als overheid nemen we de verantwoordelijkheid om bepaalde informatie duurzaam toegankelijk te houden voor een langere periode. Omdat bepaalde diensten het nodig hebben. Omdat je verantwoording moet kunnen afleggen. Omdat burgers en bedrijven er later een ander nut voor vinden. Of misschien omdat toekomstige generaties ook recht hebben op een eerlijk beeld van hun geschiedenis.
Als we niet kwijt willen raken wat van belang is, moeten we al bij het opslaan van informatie nadenken over toegankelijkheid en toekomstbestendigheid. Het Nationaal Archief geeft in dit thema zowel de wettelijke kaders als concrete uitleg over metagegevens, opslagformaten, eDepots en digitaal beheer en preservation.
Thema Duurzame Toegankelijkheid
Semantiek: begrijpen wij elkaar?!
Een belangrijke basis voor samenwerken is een gedeelde taal. Dat geldt voor mensen, maar ook voor computersystemen. Als je informatie uitwisselt moet je heel goed weten wat de ander precies bedoelt met die informatie. Verstaan we hetzelfde onder een begrip als ‘burger’? Is non-respons hetzelfde als ‘nul’? In een specifieke context kunnen woorden een specifieke betekenis hebben. Semantiek draait om het beschrijven van die betekenis inclusief de context, zodat je in ieder geval kunt zien of je het over hetzelfde hebt.
Maar wat doe je als dat niet zo is? Vroeger dacht men dat je dan eerst je definities gelijk moest trekken, voor je informatie kon uitwisselen en hergebruiken. Dat is echter in veel gevallen een onbegonnen zaak. Tegenwoordig is de insteek van het Nationaal Semantisch Vlak dat je wel degelijk informatie kunt delen zonder dat iedereen dezelfde definities hoeft te hanteren – zolang van elk gegeven maar duidelijk is waar het vandaan komt en welke definitie het heeft meegekregen. Het thema Semantiek biedt uitleg over semantiek en de beweging naar een Nationaal Semantisch Vlak, maar ook praktische tools zoals een lijst met bestaande gegevenswoordenboeken. We verwijzen ook naar semantische intermediairs: organisaties die al op de nieuwe manier informatie beschrijven en ontsluiten en bereid zijn andere overheidspartijen verder op weg te helpen.
Geo
Veel informatie die overheden opslaan gaat over een specifieke plaats op aarde en is dus geografische of Geo-informatie. Niet alleen van fysieke objecten is het nuttig te weten waar op aarde ze staan, maar ook de locatie van bijvoorbeeld een verkeersovertreding, een subsidieaanvraag of de verstrekking van een traplift is relevant voor de afhandeling. Geo-informatie kun je zo ontsluiten dat je het kunt combineren en grafisch weergeven. Op een kaart bijvoorbeeld. In dit thema kun je alles vinden om de mogelijkheden van Geo goed te gebruiken, te zorgen dat je voldoet aan (Europese) wettelijke verplichtingen op dit gebied. Het helpt je al aan het begin van je project de Geo-aspecten te onderkennen, zodat er later geen extra inspanning nodig is om deze te adresseren.
Architectuur Internationaal
Bindende afspraken worden niet alleen in Nederland gemaakt, maar ook in Europa. In het thema Architectuur Internationaal nemen we je mee in de vele verschillende initiatieven die in Europa spelen op het vlak van interoperabiliteit en verbetering van digitale dienstverlening. En we leggen de verschillende nationale belangen terug bij Europa, waar dat nodig is. Zo vind je in dit thema de deelname van NORA aan de doorontwikkeling van EIRA (de Europese referentiearchitectuur), een lijst met Europese Bouwstenen en de belangrijkste Europese actoren en Programma’s op dit gebied. We proberen ook zoveel mogelijk aan te geven welke Nederlandse actoren aangesloten zijn bij Europese ontwikkelingen, zodat we van elkaar weten waar we mee bezig zijn.
Thema Architectuur Internationaal
Ketensturing
Overheden staan niet meer op zichzelf en dienstverlening is geen exclusieve taak voor één organisatie. Integendeel, goede dienstverlening is vaak alleen mogelijk door goed samen te werken in ketens en informatie te delen. Maar hoe doe je dat slim? Enige tijd geleden hebben een aantal ervaringsdeskundigen de belangrijkste lessen en voorwaarden op een rijtje gezet voor de NORA community. De publicatie ‘Ketens de baas ’ is verwerkt in de NORA wiki.
Welke uitgangspunten zijn van belang voor een succesvolle ketensamenwerking? Hoe wordt voorkomen dat de individuele organisatiebelangen de horizontale samenwerking blokkeren? En welke voorwaarden zijn van belang voor implementatie van een bestendige ketensamenwerking?
De tips en handvatten die ze aanreiken zijn ook nu nog van grote waarde voor professionals en organisaties die samenwerken op gelijkwaardig niveau. Of dat nu in een formele keten is of in een ander samenwerkingsverband.
Zaakgericht Werken
De term Zaakgericht Werken is al redelijk ingeburgerd in overheidsland. Sommige organisaties zijn al jaren bezig met deze werkwijze, andere oriënteren zich of zitten in de implementatiefase. In dit thema leggen we het concept uit, verzamelen voorbeelden en casussen en geven aan hoe zaakgericht werken invulling kan geven aan de bindende afspraken uit de NORA. Voor 2017 zoeken we een nieuwe trekker voor dit thema, iemand die zich voor de eigen werkzaamheden al verdiept in het onderwerp en die de bezoekers weg kan wijzen in de community.
Lees verder over Zaakgericht Werken in de NORA wiki of in de wiki van NORA Familielid: GEMMA (gemeenten)