Deze actualisatie van NL DIGIbeter is een product van samenwerking. We zetten stappen op weg naar de digitale transformatie van de overheid en zorgen dat we met elkaar klaar blijven voor de toekomst.
Wat hebben we bereikt
Samenwerken
In 2019 en 2020 investeerden we in een andere manier van samenwerken; met meer aandacht voor de samenhang tussen publiek, privaat, wetenschap en burger. We richtten ons hierbij op gedeelde doelen en het bundelen van onze krachten om dat te bereiken. Dit deden we aan de hand van voorbeeldprojecten en in brede programma’s zoals de alliantie Digitaal Samenleven en Smart Society. We zetten de samenwerking tussen overheden en met de wetenschap en het bedrijfsleven voort. We kijken de komende tijd hoe we goede innovaties en werkwijzen nog breder kunnen inzetten.
Beleidskaders
In 2019 zijn beleidskaders voor de digitale basisinfrastructuur en voor het berichtenverkeer tot stand gekomen.
Vervolg
Basisinfrastructuur
Omdat we veel investeerden in de publieke digitale infrastructuur kunnen we tijdens de coronacrisis uit de voeten met ICT. We moeten gegevens moeten snel en veilig kunnen delen en gebruiken voor (inclusieve) dienstverlening. Of het nu gaat om eHealth, onderwijs op afstand, het bewaken van de openbare orde of het voorzien van burgers en ondernemers van goede informatie. De ICT-architectuur is een randvoorwaarde voor het op elkaar aan laten sluiten van processen en het delen van data. We vernieuwen principes en werken die verder uit. Met het vastleggen van de ICT-architectuur zorgen we ook voor eenduidigheid in begrippen, hergebruik van gegevens/informatie en standaarden voor ontsluiting. Daarnaast denken we na over de manier waarop we de basisinfrastructuur van de toekomst het beste organiseren. De gezamenlijke architectuur is daar een onderdeel van.
Toekomstvisie
De informatiesamenleving stelt ons voortdurend voor nieuwe uitdagingen. Het is onze wens om hier systematischer en proactiever mee om te gaan.
Met NL DIGIbeter 2020 werken we niet alleen aan doelen en resultaten voor 2020 en 2021. We kijken ook naar de langere termijn en ontwikkelen scenario’s waarin we rekening houden met de gevolgen van de coronacrisis, de opbrengsten van de Brede Maatschappelijke Heroverwegingen, de bevindingen van de Tijdelijke Commissie Digitale Toekomst, de adviezen uit het traject Werk aan Uitvoering en diverse Europese ontwikkelingen.
Daarbij maken we gebruik van succesvolle initiatieven in het buitenland, zoals in Estland en Singapore. De scenario’s die we ontwikkelen, kunnen inbreng zijn voor een volgende kabinetsperiode. Een belangrijke vraag hierbij is welke vormen van sturing en financiering het beste bijdragen aan de doelen van NL DIGIbeter. Een blauwdruk van de toekomst kunnen we niet maken. Het staat wel vast wat de belangrijkste verandering is: nog meer samenwerken. Door de krachten tussen publiek, privaat, wetenschap en maatschappij waar nodig te bundelen, realiseren we gezamenlijk oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken.
Actielijnen 2020-2021
- We maken een Programmaplan Basisinfrastructuur.
- We zorgen voor een gezamenlijke (overheidsbrede) strategische langetermijnvisie voor de toekomstige digitale basisinfrastructuur inclusief de financiering daarvan. Mede op basis van de resultaten van de evaluatie van de governance en doorbelasting;
- Om te komen tot een meer samenhangende digitale transformatie van de overheid, stellen we in 2020 een brede visie – met verschillende scenario’s – op, die richting geeft aan verdere ontwikkelingen en maatregelen. Hierin verkennen we onder andere hoe we meer centrale regie op de digitale transformatie bereiken.

We betrekken de jonge generatie bij digitale vraagstukken van de toekomst zoals hier met de Raad voor de Kinderen. #jongeren #meedenken #meedoen