De overheid wil informatie zoveel mogelijk beschikbaar maken via open data en open standaarden. Zo kunnen gegevens makkelijker uitgewisseld worden. Overheidsgegevens zijn actief beschikbaar als open data voor hergebruik van derden. Behalve als er goede redenen zijn om dat niet te doen.
Rijksoverheid stimuleert hergebruik open data
De Rijksoverheid stimuleert het hergebruik van open data van de overheid. Bijvoorbeeld de gegevens van het KNMI. Hier maken websites als Buienradar gebruik van. Ook andere datasets van de overheid zijn vrij toegankelijk. Bijvoorbeeld het Centraal Bureau voor de Statistiek, de Kiesraad en het Kadaster. Inmiddels zijn meer dan 12.000 datasets te vinden op de data.overheid.nl. Kijk in de handreiking ‘Actief openbaar maken doe je zo!’ voor meer informatie over het openen van data van uw organisatie. Raadpleeg de Leidraad Open Data voor een richtlijn voor het openen van data.
Kenmerken open data
Open data heeft de volgende kenmerken:
-
- Openbaar (op basis van de Wet openbaarheid van bestuur).
- Vrij van auteursrechten (of andere rechten van derden).
- Betaald uit publieke middelen (beschikbaar gesteld voor de uitvoering van een benoemde taak)
computer-leesbaar. - Voor hergebruik beschikbaar zonder beperkingen of kosten.
Dankzij open data is het eenvoudiger om diensten te ontwikkelen met nieuwe mogelijkheden.
Voordelen van hergebruik van open data van de overheid
Het hergebruik van open data van de overheid heeft een aantal voordelen:
-
- Transparantie in het overheidshandelen en accountability (bijvoorbeeld door begrotingen of inkoopgegevens als open data beschikbaar te stellen).
- Economische en maatschappelijke innovatie (Ontwikkeling van apps en informatiediensten).
- Effectievere en efficiëntere overheid (actief benutten data om de eigen bedrijfsvoerings- en dienstverleningsprocessen te verbeteren. Kosten omlaag, prestaties omhoog).
Open source
Naast open data bestaat er ook open source. Open source betekent dat de broncode van bijvoorbeeld een website, programma of app, vrij beschikbaar is. Iedereen kan de broncode lezen, aanpassen en verspreiden. Net als open standaarden is opensourcesoftware belangrijk voor meer openheid in ICT-systemen. Het beleid voor open source is ‘open, tenzij.’