Bordspel voor debat over slimme technologie
Onderzoekers van Fontys Hogeschool ontwikkelden het bordspel Moral Design. Het spel maakt vraagstukken rondom slimme technologie bespreekbaar.
Naar verantwoord en ethisch ontwerp van games
Meer duidelijkheid over gedragsbeïnvloeding in games en duidelijke grenzen daaraan. En meer positief en verantwoord ontwerp van games.
Wandel mee door het datalandschap
Volg een interactieve en afwisselende route van Future Lab de Waag in het fysieke landschap van de digitale wereld.
Rapport helpt gemeenten bij nieuwe maatschappelijke vragen
Digitalisering verandert de maatschappelijke opgave van gemeenten. Het trendrapport van de VNG helpt gemeentebestuurders bij het oplossen van nieuwe vraagstukken.
E-magazine: AI als instrument voor gemeenten
De VNG, het CBS, de gemeente Amsterdam en Code for NL publiceerden het e-magazine 'AI als instrument voor gemeenten'. In 20 artikelen geeft dit digitale magazine een actueel beeld van de mogelijkheden, toepassingen en risico’s van AI (Artificial Intelligence) door gemeenten.
Geef uw mening over de EU-strategie data en kunstmatige intelligentie
Wilt u meedenken over de EU datastrategie en input leveren aan de whitepaper artificial intelligence (AI)? Vul dan de online consultatie van de Europese Commissie in. Want wat mag er volgens u niet ontbreken in de datastrategie en waar moeten overheden rekening mee houden bij het gebruik van AI?
Jongeren niet zo digitaal vaardig als men denkt
De leerling van nu is de burger van later. En er is werk aan de winkel wanneer het gaat om de digitale vaardigheden van jongeren. De Leerlingmonitor Digitale Geletterdheid 2020 van Kennisnet laat zien dat er veel verschillen zijn in hun digitale geletterdheid.
BZK lanceert magazine over publieke waarden en technologie
Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) lanceert het magazine Maatschappelijke Dialoog. In dit magazine leest u alles over de eigenschappen en mogelijkheden van kunstmatige intelligentie (AI) en wat de impact daarvan is op grondrechten en publieke waarden, zoals privacy en autonomie.
EU raadpleegt burgers over AI en big data in 2025
Het Europese onderzoeksproject Sherpa heeft vijf scenario’s ontwikkeld over de toekomst van kunstmatige intelligentie (AI) en big data in 2025. Doel is commentaar van burgers te krijgen over de sociale factoren rond gebruik en de ethische gevolgen.
Knops verkent mogelijkheden voor transparantielab algoritmes
Naar aanleiding van een Amsterdams plan voor het doorlichten van algoritmes die de gemeente gebruikt, buigt het ministerie van BZK zich ook over openheid van algoritmes. Staatssecretaris Knops laat in een brief aan de Tweede Kamer weten dat hij de mogelijkheden verkent van een transparantielab voor algoritmegebruik bij en door gemeenten.
Toezicht op algoritmes
De VVD pleit voor toezicht op het gebruik van algoritmes door de overheid. We mogen mensen 'niet in een digitale jungle overlaten aan de sturing van algoritmes', aldus Middendorp in een nota aan de Tweede Kamer. Algoritmes bieden de samenleving voordelen, zoals betere medische behandelingen. Maar ze kunnen ook discrimineren, de privacy aantasten, of selectief nieuws aanbieden.
Startups aan de slag voor BZK
‘Hoe verbind je maatschappelijke vraagstukken aan vernieuwende oplossingen? Dat doe je door samen te werken met innovatieve, creatieve startups. Zo helpen we onszelf vooruit.’ Met deze woorden begon staatssecretaris Knops het kick-off event Startup in Residence.