Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) werkt aan verschillende dataprojecten. Zowel voor de interne bedrijfsvoering als voor extern gebruik. In dit praktijkvoorbeeld lichten we een aantal projecten uit.
De Data Community van het ministerie van BZK is sinds september 2020 de verbindende factor tussen de verschillende dataprojecten. Hedwig Miessen (Kwartiermaker Data bij BZK): “We zijn blij dat we hieronder ter inspiratie de eerste dataprojecten kunnen delen.” Het komende jaar werkt de Data Community aan een datastrategie voor BZK. Ook deelt de community binnenkort meer praktijkvoorbeelden.
Bekijk de Toolbox Datagedreven werken voor meer praktijkvoorbeelden en verhalen van ervaringsdeskundigen.
Data communities op data.overheid.nl
Data.overheid.nl biedt een platform met overheidsdata. Het is vaak de eerste ingang voor mensen die op zoek zijn naar data van de overheid. Om hergebruikers van overheidsdata beter te vinden en te ondersteunen bij het gebruik van data, zijn er communities opgezet. Vraag en aanbod worden zo dichter bij elkaar gebracht.
In de communities draait het om het samenspel tussen aanbod van data door data-eigenaren, het gebruik van de data in toepassingen en het inzicht in de impact van het gebruik van de data op processen, bedrijfsvoering en dienstverlening aan klanten. Ook wordt in de data communities feedback gedeeld over de kwaliteit van data. De feedback en interactie die ontstaat dragen bij aan de verbetering van de kwaliteit en continuïteit van de data voor data-eigenaren. Medewerkers van overheden worden dankzij de communites direct betrokken bij het proces van datamanagement.
Gebruikte datasets
Alle soorten datasets op data.overheid.nl uit de domeinen mobiliteit, onderwijs en energie.
Geleerde les
Focus op waar de hergebruiker behoefte aan heeft. Wat is de beste manier om een hergebruiker te ondersteunen? Maak het gebruik zo laagdrempelig mogelijk.
Meer weten?
Bezoek data.overheid.nl of stuur een e-mail naar data@koop.overheid.nl.
Maar bovenal: neem contact op via forum.datacommunities.nl.
Monitor Bezetting Rijkskantoorpanden
Sinds de uitbraak van COVID-19, en daarmee de start van het thuiswerken, is de bezettingsgraadmonitor ontwikkeld. Deze monitor meet de bezetting van de Rijkskantoorpanden en biedt informatie om mee te sturen. Wekelijks wordt het aantal pasaanbiedingen per pand per dag aangeleverd voor de rapportage aan de stuurgroep Rijksdienst 2022, Interdepartementale Commissie Bedrijfsvoering Rijksdienst (ICBR), Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb) en de Ministerraad. Daarnaast is per pand de nieuwe capaciteit bekend. Dat wil zeggen: hoeveel mensen er in een pand kunnen zijn, rekening houdend met de 1,5 meter afstand maatregel. Deze nieuwe capaciteit wordt steeds vergeleken met de huidige bezetting.
Gebruikte datasets
De bezettingsgraadmonitor ontvangt gegevens van alle concern dienstverleners en facilitaire dienstverleners. Zij leveren elke week het maximaal aantal pasaanbiedingen per pand per dag aan volgens een uniform format. Verder zijn enkele basisgegevens bekend. Zoals de capaciteit voor de uitbraak van COVID-19, de capaciteit in de anderhalvemetersamenleving en of er in een pand een kritisch proces huist.
Geleerde les
Vraag data altijd uit via een uniform format. Zeker als er meerdere partijen betrokken zijn bij de uitvraag. Voeg per partij altijd een unieke sleutel toe, zodat bestanden makkelijk gekoppeld kunnen worden.
Meer weten?
Voor vragen over de Monitor Bezetting Rijkskantoorpanden kunt u mailen naar bezetting.rijkspanden@minbzk.nl.
Dashboard Duurzame Bedrijfsvoering Rijk
De Jaarrapportage Bedrijfsvoering Rijk (JBR) rapporteert jaarlijks over de resultaten op het gebied van duurzame bedrijfsvoering. Naast de JBR is op dit moment het Dashboard Duurzame Bedrijfsvoering in ontwikkeling.
Doel van het dashboard
Het Dashboard Duurzame Bedrijfsvoering Rijk meet de voortgang van duurzaamheidsdoelen uit het Klimaatakkoord en Inkopen met Impact. Het dashboard laat zien hoe het ervoor staat met doelen zoals:
- Minstens 20% zero-emissie auto’s in het wagenpark;
- 30% minder gasverbruik van Rijksgebouwen;
- Maximaal 35% restafval;
- Halveer de CO2-uitstoot van zakelijke mobiliteit;
- Pas social return in aanbestedingen toe.
Het dashboard kan vaker, bijvoorbeeld per kwartaal, en op een specifieker niveau (per departement, uitvoeringsorganisatie of concern dienstverlener) inzicht geven in de voortgang. Dit biedt mogelijkheden voor benchmarking en tussentijds bijsturen.
Gebruikte datasets
Uiteenlopende datasets: zoals data van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) over energieverbruik van gebouwen, data van de categoriemanager over restafval en data van Leaseplan over de uitstoot van het wagenpark.
Uitdagingen
Het dashboard is in ontwikkeling en nog niet gepubliceerd. Er zijn nog enkele uitdagingen: data is versnipperd binnen de organisatie beschikbaar en niet voor alle doelen is data beschikbaar. Data die wel beschikbaar is wordt niet altijd gedeeld.
Meer weten?
Voor vragen over het Dashboard Duurzame Bedrijfsvoering Rijk kunt u mailen naar ellen.ruijtenberg@minbzk.nl.
Tekstanalyse om competentie-ontwikkeling te onderzoeken
Veel ministeries maken een strategische personeelsplanning. Hierin wordt onder andere gekeken naar de huidige medewerkers en hun competenties.
Er is geen volledige dataset beschikbaar van de competenties van de huidige medewerkers. Deze kunnen wel worden afgeleid door met behulp van tekstanalyse te kijken naar de uitgevraagde competenties in de vacatureteksten van de afgelopen jaren en welke ontwikkeling hierin te zien is. De verwachting is bijvoorbeeld dat de vraag naar competenties gericht op technologie is toegenomen. Een andere hypothese is dat organisaties meer competenties zijn gaan vragen, zonder dat de inschaling is veranderd.
Met behulp van machine learning is deze analyse uitgevoerd. Eerst is gezocht in de literatuur welke competenties er nodig zijn in de 21e eeuw. Daarnaast is ook de Competentiegids Rijk gebruikt voor de selectie van de competenties uit de vacatureteksten. Daarna is samen met HR-adviseurs en beleidsmedewerkers een lijst opgesteld met woorden die verwijzen naar de toekomst- en rijkscompetenties. Vervolgens is een algoritme gebruikt om geautomatiseerd te zoeken naar deze woorden door middel van tekstanalyse. Dit heeft geresulteerd in een overzicht met hoe vaak de competenties zijn uitgevraagd.
Gebruikte datasets
De lijsten met woorden die verwijzen naar competenties, opgesteld door de projectleden van het onderzoek. Daarnaast zijn de vacatureteksten van 2014 tot en met 2018 gebruikt.
Uitdagingen
Een eerste uitdaging is het opstellen van de woordenlijst. In de vacatureteksten is een grote diversiteit aan woorden gebruikt en het is belangrijk om zoveel mogelijk verwijzingen naar de competenties te identificeren. Hiervoor is een iteratieve methode gebruikt. Dit wil zeggen: de woorden op de lijst arceren in de vacature tekst en vervolgens kijken of er woorden onterecht zijn toegevoegd of juist gemist zijn.
Een andere uitdaging zit in het selecteren van de juiste statistische toetsen, om zo rekening te houden met de eigenschappen van de data. Zo zijn enkele competenties erg weinig uitgevraagd.
Meer weten?
Bij vragen over dit onderzoek kunt u mailen naar analyticslab@p-direkt.minbzk.nl.