Vraag
Ieder succesvol dataproject, begint met een scherpe vraag. Welk maatschappelijk vraagstuk wilt u oplossen, wat wilt u daar precies over weten en wat wilt u bereiken met het beantwoorden van de vraag?
Bedenk dat datagedreven werken geen doel op zich is en stel uzelf de vraag: is datagedreven werken de juiste aanpak?
Tools om de vraag helder te krijgen
De ‘Challenge Canvas’
Deze tool is ontwikkeld door Novum, het ontwikkellab van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Het helpt om de juiste vraag te stellen vanaf dag één binnen een project, door de verschillende facetten van het probleem en de geplande oplossing in kaart te brengen.
De ‘Challenge Canvas’ helpt u ook bij het beantwoorden van de vraag of datagedreven werken de juiste aanpak is bij uw vraagstuk.
De WMK-toets
De WMK-toets is een methode voor het maken van een afweging voor juist gebruik van gegevens. WMK staat voor Willen, Mogen, Kunnen. De toets helpt organisaties om in een korte tijd ‘het goede gesprek’ te voeren over een voorliggende gegevensvraag én tot een betere onderbouwing en vastlegging van de gemaakte afweging en (voorgesteld) besluit te komen.
Aanpak
Verschillende organisaties maakten handreikingen die richting geven aan datagedreven werken. Deze handreikingen bieden een overzicht van waar u aan moet denken bij het opstarten en vormgeven van een datagedreven aanpak.
Tools om van start te gaan
Nieuw: Ontwikkelmodel Datagedreven Gemeente
Handreiking ‘Datagedreven werken, wat is er voor nodig?’ (Pdf, 2,9 Mb)
Handreiking ‘Regie op data uit de stad’ (Pdf, 1,6 Mb)
Ontwikkelmodel Datagedreven Gemeente (Pdf, 623 Kb)
Wegwijzer Datagedreven Werken (Pdf, 993 Kb)
Datakoers van DGWB
Handleiding voor Data Science projecten (Pdf, 112 Kb)
Data in de Stad
Data governance self-assessment bij het Rijk
Datagedreven onderzoek naar de leerloopbaan van studenten (Pdf, 2,7 Mb)
Principes voor de digitale samenleving (Pdf, 649 Kb)
Quickscan Datagedreven werken
Datawerkplaats Utrecht Data School
Tools van NORA/GEMMA:
- Begrippenkader gegevensmanagement: wat is gegevensmanagement? Wat is de definitie, en wat zijn de verwante begrippen? Lees dit en meer in het begrippenkader opgesteld door NORA.
Inzichten en tips van experts en uit de praktijk
Uit interviews met experts kwamen de volgende tips naar voren:
- “Data kan helpen afwegingen te maken: kan dat woningbouwproject doorgaan als de maximumsnelheid lager wordt? Of moet de boer die in de omgeving is gevestigd worden uitgekocht? Zonder een compleet beeld van de situatie in data, kun je die afweging minder goed maken.” Maarten Schurink, Secretaris-Generaal bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK).
- “Hoe mooi is het om met data bij te dragen aan effectiever beleid, efficiëntere bedrijfsvoering en daarmee een fijnere stad te creëren voor de inwoners, bedrijven en bezoekers van jouw stad.” Tanaquil Arduin, Chief Data Officer (CDO) bij de gemeente Den Haag.
- “Om te zorgen dat er goede vragen worden gesteld moet je bewustwording creëren. Dat zorgt ervoor dat beleidsmakers weten wat er speelt bij data scientists en ook dat data scientists gevoel krijgen voor wat er belangrijks is bij beleid.” Magchiel van Meeteren, Chief Information Officer bij BZK.
Heeft u vragen, opmerkingen of tips bij deze stap? Laat het ons weten op onze Pleio!