Data kunnen bijdragen aan een goed functionerend bestuurlijk en democratisch stelsel. Het afgelopen jaar is veel aandacht uitgegaan naar het delen van data door overheidsorganisaties. Het komende jaar verleggen we de focus naar het datagedreven werken.
Voorbeelden van resultaten uit Data Agenda Overheid 2019
- In opdracht van BZK heeft TU Delft een onderzoek uitgevoerd naar de wensen van hergebruikers van open data. Met de uitkomsten van dit onderzoek kan het beschikbaar stellen van overheidsinformatie voor hergebruik verder worden verbeterd.
- In november 2019 is het rapport ‘Inventarisatie standaardisatie’ van VKA/Berenschot naar de Kamer verzonden. Hierin staat hoe het gebruik van open standaarden kan worden gestimuleerd en verbeterd.
Eisen aan overheidsdata
Wanneer de overheid data gebruikt voor besluitvorming, moeten die besluiten herleidbaar, reproduceer en uitlegbaar zijn. De samenleving vraagt hier ook om. Steeds vaker zien we dat burgers, ondernemers en/of media de juistheid van gebruikte data en de daarop gebaseerde conclusies niet voetstoots aannemen.
De overheid vindt het ook belangrijk dat anderen gebruik kunnen maken van overheidsdata. Daarvoor is het nodig dat data deelbaar en koppelbaar zijn. Binnen verschillende overheidsdomeinen is inmiddels de keuze gemaakt voor het principe van FAIR (Findable Accessible, Interoperable, Re-usable) data. Daardoor kunnen data van verschillende organisaties en standaarden beter worden gecombineerd.
Voor gegevens die niet te herleiden zijn naar individuele personen, streeft de overheid daarom naar een strategie van ‘open tenzij’. Dat betekent dat overheidsdata zo veel mogelijk beschikbaar worden gesteld en gedeeld en (innovatief) hergebruikt kunnen worden door burgers en bedrijven. Internationaal zien we een ontwikkeling naar gemeenschappelijke data spaces, waar data eenvoudig en veilig kunnen worden uitgewisseld. Deze data spaces zijn ook opgenomen in de Europese datastrategie die in februari 2020 is gepresenteerd.
Het ministerie van EZK is een initiatief gestart om per sector datadeling te gaan bevorderen: de datadeelcoalitie. Daarnaast heeft EZK een standaard neergezet voor een afsprakenstelsel voor het delen van data. Deze standaard is onder meer gebaseerd op het afsprakenstelsel dat in de publieke sector is ontwikkeld voor de digitale infrastructuur (Generieke Digitale Infrastructuur (GDI)) en verankerd in de Wet Digitale Overheid (WDO).
Meer sturing
We streven naar het verder delen van publieke data, waar mogelijk in de vorm van open data. Om hergebruik van data te bevorderen is innovatie en samenwerking nodig. Met oog op publieke waarden, worden daarnaast steeds hogere eisen gesteld aan het beheer van overheidsdata. Er is behoefte aan meer centrale sturing en duidelijke afspraken over databeheer. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om metadatering en de juiste manier om data op te slaan en te koppelen; met garanties op het gebied van privacy en informatieveiligheid. Er is, kortom, behoefte aan de ontwikkeling van een nationale data-infrastructuur.
Planning Agenda Digitale Overheid
Overheidsdata kwalitatief verbeteren en efficiënter benutten