De omslag naar datagedreven werken vergt investeringen in zowel organisaties als mensen. Het afgelopen jaar is vooral ingezet op werving van talent, opleiding en ontwikkeling van rijksambtenaren. Het komende jaar willen we een andere manier van werken gaan inbedden in overheidsorganisaties.
Voorbeelden van resultaten uit Data Agenda Overheid 2019
- De Rijksacademie voor Digitalisering en Informatisering Overheid (RADIO) is in 2019 een e-learning-module gestart over de impact van digitalisering op beleidsmedewerkers.
- Op 4 juli 2019 is aan de TU Delft de Digicampus gestart. Hier werken wetenschappers, uitvoeringsorganisaties, overheden, bedrijven en burgers samen aan digitale overheidsinnovaties.
Het werken aan maatschappelijke opgaven vereist dat overheidsorganisaties beter gebruik gaan maken van (de waarde van) de data waarover zij kunnen beschikken. Als benodigde data niet (tijdig) beschikbaar zijn of gedeeld kunnen worden, laten we kansen onbenut. Om de potentie van datagedeven werken te benutten, is een transitie nodig naar echt datagedreven overheidsorganisaties. Dat vraagt om meer aandacht voor sturing en datamanagement. Steeds meer overheidsorganisaties benoemen een Chief Data Officer, ontwikkelen een eigen datastrategie en zorgen dat de sturing is ingebed in hun cyclus van ‘planning en control’. Hierbij nemen ze in een aparte data-paragraaf op welke maatregelen worden genomen om de kwaliteit en het gebruik van data te verbeteren. Dit zijn voorbeelden die navolging verdienen. Daarnaast moet er geïnvesteerd worden in de werving van nieuw talent, training en opleiding van management en medewerkers, het opzetten van een infrastructuur van datalabs en de beschikbaarheid van (technische) faciliteiten, zoals datascience-werkplekken.
Van elkaar leren
De transitie naar datagedreven overheidsorganisaties vraagt om innovatieve aanpassingen in de primaire processen van overheidsorganisaties (beleid, uitvoering en toezicht). Hoe ver overheidsorganisaties zijn met datagedreven werken, verschilt op dit moment per organisatie en soms ook binnen organisaties. Om de kwaliteit van het openbaar bestuur ook op lange termijn overeind te houden, is het van belang om het datagedreven werken binnen de overheid over de hele linie te verbeteren. Het LED helpt hierbij. Organisaties kunnen er van elkaar leren en de weg vinden naar kennis, techniek of inspiratie.