Op verzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties deed het Rathenau Instituut onderzoek naar instrumenten voor digitale burgerbetrokkenheid. Het rapport beschrijft hoe de verschillende instrumenten kunnen bijdragen aan het democratisch proces en onder welke voorwaarden.
Belangrijkste conclusies
De onderzoekers van het Rathenau Instituut stellen vast dat verschillende instrumenten aan de behoefte van burgers kunnen voldoen om zich meer gehoord te voelen. Daarnaast kan het politici en bestuurders helpen om beter inzicht te krijgen in wat er speelt in de samenleving en meer contact te hebben met burgers. Maar online platforms en digitale hulpmiddelen zijn geen wondermiddel. Het vergt volgens de onderzoekers inspanning om veilige interactie tussen politici en burgers te bewerkstelligen. Technologie kan hierbij behulpzaam zijn.
Aanbevelingen
Het rapport geeft tevens een aantal aanbevelingen om digitale burgerbetrokkenheid te bevorderen. Volgens de onderzoekers is het actief delen van overheidsinformatie van groot belang. Ze adviseren dan ook om de informatiehuishouding te verbeteren en te zorgen voor directe vraag-en-antwoord-mogelijkheden tussen burgers en volksvertegenwoordiger. Daarnaast zou elke vorm van digitale burgerbetrokkenheid laagdrempelig en toegankelijk moeten zijn. En andere belangrijke aanbeveling is dat er aandacht moet worden besteed aan de veiligheid van online tools.
Meer informatie
Het gehele rapport inclusief alle aanbevelingen is te downloaden via de website van het Rathenau Instituut.