Overzicht van podcasts over digitalisering en de digitale overheid. Heb je aanvullingen, geef ze via redactie@digitaleoverheid.nl.
A: AI en AIVD
Luister mee met de AIVD in de podcast ‘De Dienst’; zesdelige podcastserie van en over de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).
Podcast over AI: Snoek op Zolder is een wetenschappelijke podcast van het Nationaal Innovatie Centrum AI (ICAI) en de Nederlandse AI Coalitie (NL AIC).
B: Blockchain
Podcast Blockchain bij de overheid, met Jim Stolze en Marloes Plomp.
C: Cybersecurity
Tweeluik interviews van VNG over de hack bij de gemeente Hof van Twente in december 2020. “Er is hier een bom afgegaan.” Met gemeentesecretaris Dennis Lacroix en CISO Esther Apperloo van de gemeente Hof van Twente (via YouTube).
Serie podcasts waarin Ronald Prins in gesprek gaat met Nederlandse cybersecurity helden. Gasten vertellen over hun historie, hun grootste successen en geven ze hun visie over welke richting het op moet met de cybersecurity van Nederland.
ECP (Platform voor de InformatieSamenleving) maakte de podcast ‘Hoe houden wij het internet- en e-mailverkeer veilig?’. In de podcast gaat het ECP in gesprek met het Nederlandse Internet Governance Forum (NL IGF) en Platform Internetstandaarden over de vraag wat de overheid en digitale partijen kunnen doen om de online veiligheid te vergroten.
In de podcastserie Enter ontrafelt Het Nationaal Cyber Security Centrum de wereldwijde cybercrisis Log4j. NCSC’ers en cyberexperts vertellen hoe ze hebben gehandeld en wat ze van deze crisis hebben geleerd.
D: Digitalisering, Data, Design thinking en dienstverlening
De BOLDcast gaat over stedelijke vraagstukken en de rol van data daarbij. Welke ethische kwesties duiken dan op? Host en journalist Inge Janse gaat in gesprek met onderzoekers en professionals bij gemeenten. Deze podcast is een initiatief van het Centre for BOLD Cities. Een samenwerking van de Universiteit Leiden, de Technische Universiteit Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Podcast over data: TNO Insights, kansen voor een datagedreven overheidsbeleid. De gemeente Rotterdam, het Ministerie van Binnenlandse Zaken en TNO experimenteren er mee rond het jeugdbeleid in de Maasstad. Maar, willen we dat eigenlijk? Hoe pak je dat aan, en welke impact heeft dat op onze maatschappij? Deze vragen staan centraal in de podcast kansen voor een datagedreven overheidsbeleid(externe verwijzing) TNO Insights.
Het Digicafé van RADIO: In het DigiCafé van RADIO wordt het digitaliseringsnieuws geduid. Zodra het weer mag in een echt café, tot die tijd in de vorm van een opgenomen podcast.
Design Sprint Podcast (Gebruiker Centraal): vijfluik over de Design Sprint Week van Gebruiker Centraal over het team Rotterdammer Centraal dat werkt aan het vraagstuk: Hoe kunnen we een jongere met een beperking helpen bij de overgang naar meerderjarigheid? Beluister deel 1.
In de podcast De Publieke Ruimte gaan Martijn Grimmius en Otto Thors op zoek naar manieren om de publieke dienstverlening te verbeteren. In de eerste aflevering doen ze dat met Maarten Schurink, secretaris-generaal van het ministerie van BZK (luisteren via Spotify of Apple Podcasts).
In de podcastserie het ministerie van Digitale Zaken gaan Lotte de Bruijn (directeur van brancheorganisatie NLdigital) en podcastmaker Robin Rotman in gesprek met Kamerleden over de belangrijkste digitale vragen van nu: Voor welke uitdagingen staat het nieuwe kabinet? Wat wordt de rol van de Kamercommissie Digitale Zaken? Welke politieke keuzes moeten we maken? En wat verwachten we van het bedrijfsleven en de burger?
Met De Nationale Data Podcast ben je in 20 minuten op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in data. Ook hoor je hoe overheden data en technologie inzetten bij de aanpak van maatschappelijke vraagstukken. Er zijn inmiddels flink wat afleveringen gemaakt, dus je kunt even vooruit.
G: Gamechangers, Gebruiker Centraal
Gamechangers is een podcast van BZK, VNG, DIMPACT en iBestuur. Met de informatiekundige visie Common Ground bouwen gemeenten gezamenlijk hun digitale dienstverlening op. Dat leidt tot een grote rolverschuiving voor de overheid: met verschillende partners samenwerken in een ecosysteem aan applicaties die door verschillende partijen worden ontwikkeld. Wat betekent dat in de praktijk?
Gebruiker Centraal bracht een aantal podcasts uit over inclusieve dienstverlening. Waaronder deze over Multichannelmanagement: de intentie om op alle kanalen hetzelfde serviceniveau te bieden.
I: Inclusie, Informatiehuishouding en Innovatie
Digitale inclusie en toegankelijkheid. De podcast ‘herstel zelfredzaamheid’ verkent hoe digitalisering in de toekomst kan bijdragen aan inclusiviteit en toegankelijkheid. Toekomstonderzoeker Eefje Op den Buysch verkent samen met mensen die er mee te maken hebben hoe zelfredzaamheid er uit kan zien over 20 jaar. Je kunt je ook abonneren via Acast en Spotify
In deze podcast van de Rijksinnovatiecommunity spreekt Frits Bussemaker (RIC) met Dick Heerschop van ABDTOPConsult over zijn rapport aan de secretarissen-generaal over innovatie bij het Rijk en de adviezen uit het rapport.
De Innovatie Ambtenaar is de podcast van Novum, het innovatielab van de SVB. Laat je meenemen in de projecten en thema’s van Novum.
Podcastserie Over Informatie Gesproken ( Rijksprogramma voor Duurzaam Digitale Informatiehuishouding en iBestuur). In 6 afleveringen over actuele onderwerpen rondom informatiehuishouding gaan betrokkenen in gesprek. Er komen er 6 van ongeveer 45 minuten, te beluisteren via SoundCloud.
P: Privacy
Podcast over over privacy en (on)verantwoord datagebruik. In ‘Achter de klik’ neemt kunstenaar, ontwerper en onderzoeker Julia Janssen je mee achter de oppervlakte van het internet. Want wat gebeurt er eigenlijk aan de andere kan van het scherm, wanneer je klikt?
Journalistiek platform Argos maakte deze podcast over de Algemene Verordening Gegevens (AVG): Datahonger te lijf gaan met de AVG: werkt dat?
In Privacy in de Praktijk komen er verschillende ‘privacydilemma’s’ uit de publieke sector ter tafel. Onder leiding van host Robin Rotman gaan Functionarissen Gegevensbescherming (FG) en privacydeskundigen in gesprek over deze hoofdbrekers. En de gevoelige en lastige onderwerpen, die gaan ze zeker niet uit de weg.
R: RADIO
Beluister een van de podcasts van RADIO (Rijksacademie voor Digitalisering en Informatisering Overheid): zoals de serie ‘Het digitale dilemma’ of ‘Data naar succes’. Bijvoorbeeld de derde podcast uit de serie ‘Het digitale dilemma’. Filosoof en schrijver Haroon Sheikh neemt je mee in de wereld van mens-machine-interacties. Hoeveel controle willen we hebben over machines en slimme systemen?
T: Toegang, Toegankelijkheid en Tegengif
Podcast Digitale Toegang in de Zorg: digitale patiëntendossiers, een slimme gezondheidsapp of een online consult bieden de zorg veel kansen. Voor E-health moeten patiënten veilig inloggen. Welke sloten zijn er voor op je digitale voordeur en hoe zorg je ervoor dat het slot voor iedere patiënt werkt? Over deze vragen en meer gaat Bob van Os (programmamanager eID bij Nictiz) in gesprek met verschillende experts en ervaringsdeskundigen in identificatie en authenticatie in de zorg. Beluister de podcast Digitale toegang in de zorg of bekijk eerst de preview (YouTube, 30 seconden).
VNG maakte een podcast over digitale toegankelijkheid. Wethouders Reshma Roopram (Barendrecht) en Boaz Adank (Breda) gaan in gesprek over digitale toegankelijkheid. Via Soundcloud, Spotify en via YouTube.
Studio Tegengif: tweewekelijkse podcast waarin Randy Martens, Wimar Bolhuis en Wouter Welling politiek, economie en maatschappij bespreken om zo een onafhankelijke en geïnformeerde dosis Tegengif tegen alle gekte in het Nederlandse debat te geven.