Niet alleen in Nederland wordt werk gemaakt van de digitale overheid. Het onderwerp staat in veel andere landen op de agenda, zowel binnen als buiten Europa. Dit biedt kansen! Kansen, omdat er gebruik kan worden gemaakt van opgedane ervaringen elders, en omdat in internationaal verband kan worden samengewerkt aan gemeenschappelijke vraagstukken in programma’s. Internationale organisaties als EU, OESO en VN hebben programma’s om de digitale overheid te stimuleren.
Programma’s
De Europese Commissie heeft programma’s ontwikkeld voor research en development, en de ontwikkeling en het beheer van bouwstenen voor grensoverschrijdende dienstverlening. Deze hebben meestal een bredere scope dan alleen de overheid. Voorbeelden van dergelijke programma’s zijn:
- Horizon 2020: Horizon is het grootste EU onderzoek- en innovatie programma, met bijna €80 biljoen beschikbare financiering over 7 jaar (2014 to 2020). Dit in aanvulling op de privé investeringen die dit initiatief zal trekken. Het belooft veel innovaties.
- Voorbeeld project TOOP: The ‘Once-Only’ Principle. Een project dat ervoor wil zorgen dat gegevens slechts eenmaal aan een overheidsorganisatie hoeven te worden aangeboden, waarna ze verder kunnen worden toegepast binnen de overheid. Wij kennen dat in Nederland ook wel als ‘eenmalige uitvraag, meervoudig gebruik’. TOOP wil dit principe doortrekken binnen de gehele EU in het kader van de ‘digital single market’.
Infrastructuur en interoperabiliteit:
- Connecting Europe Facility;
- ISA2: interoperabiliteit kaders, standaarden en voorzieningen;
- In besluitvorming: Digital Europe.
CEF Calls
De Europese Unie geeft lidstaten subsidie voor de implementatie van de verordeningen: de CEF Calls en maakt onderdeel uit van het ISA2 programma. Bijvoorbeeld de ontwikkeling van de eIDASnode. Het uiteindelijke doel met de CEF Calls is om de interoperabiliteit te stimuleren van de systemen in de lidstaten.
Burgers en bedrijven kunnen probleemloos gegevens uitwisselen over lands- en domeingrenzen, met als doel de dienstverlening te verbeteren.
Beleid
Nederland is actief in verschillende Europese gremia en programma’s om te borgen dat het nationale beleid en het Europese beleid op elkaar wordt afgestemd.