Deze 20 projecten ontvangen een bijdrage uit het Innovatiebudget 2019. De weergave is in willekeurige volgorde.
1. Chatbot & content
Met een chatbot overheidsinformatie zo inrichten dat die informatie voor meerdere kanalen (gemeentewebsite, chat, voice) gebruikt kan worden in de communicatie met burgers en ondernemers.
Deelnemende organisaties
Gemeente Utrecht (regie), Ministerie van Algemene Zaken en Gemeente Tilburg.
2. Digitale identiteitskaarten en rijvaardigheidsbewijzen
Experimenten uitvoeren rond het gebruik van digitale identiteit in de praktijk, zoals voor leeftijdscontrole bij jongeren. Doel is om inzicht te krijgen in het effect hiervan op de betrokken organisaties (zoals de politie) en de gebruikerservaring van burgers en professionals.
Deelnemende organisaties
Gemeente Amsterdam (regie), Gemeente Almere, Gemeente Leiden en Gemeente Haarlem.
3. Van Arm naar Beter: op weg naar één digitaal loket voor armoedebestrijding
Een app die voor het Kindpakket (winter- en zomerkleren, zwemlessen, toegang tot lokaal openbaar vervoer) succesvol is gebleken, opschalen naar andere vormen van armoedebestrijding.
Deelnemende organisaties
Gemeente Westerkwartier (regie), Gemeente Groningen, Gemeente Het Hogeland en Gemeente Aa en Hunze met Stichting Leergeld Westerkwartier-Noordenveld, Jeugdfonds Sport & Cultuur, Kledingbank Maxima, Hanzehogeschool Groningen (lectoraat User-Centered Design en lectoraat Duurzaam Coöperatief Ondernemen), Biblionet Groningen, Stichting Forus en De Kracht van Groningen.
Meer informatie over van Arm naar Beter
4. Perceelwijzer
Ontwikkeling van een app met informatie en interactie op perceelsniveau, voor persoonlijkere communicatie en interactie tussen agrariërs en waterschappen.
Deelnemende organisaties
Waterschap Aa en Maas (regie), Waterschap De Dommel, Waterschap De Brabantse Delta, Provincie Noord-Brabant en Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie.
5. Assetinformatiemanagent openbare ruimte & infrastructuur voor provincies
Mogelijk maken van informatie-uitwisseling bijvoorbeeld tussen provincies en projectontwikkelaars, op basis van digitale versies (digital twins) van de openbare ruimte en infrastructuur ten behoeve van diensten aan bedrijfsleven en burgers.
Deelnemende organisaties
De 12 provincies in samenwerking met CROW (programmamanagement).
6. Energiedeling & blockchain
Open haalbaarheidsstudie naar een op blockchain gebaseerde oplossing voor handel in energie. Zowel tussen kleine spelers onderling en als collectief met de APX/EPEX, het nationaal handelsplatform voor in- en verkoop van energie.
Deelnemende organisaties
Gemeente Goeree Overflakkee, Gemeente Hoeksche Waard en Provincie Zuid-Holland (regie).
7. Digitale toegankelijkheidscheck voor PDF-documenten
Ontwikkeling van software om PDF-bestanden te controleren op digitale toegankelijkheid voordat ze online gepubliceerd worden.
Deelnemende organisaties
Forum Standaardisatie (regie), ICTU, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (directie VGP), Nationaal Archief, Nederlandse Zorgautoriteit, Nuffic en Provincie Gelderland.
8. Calculemus-FLINT: Gedeelde regels, goede dienstverlening
Ontwikkelen van software-ondersteuning voor expliciete interpretatie van juridische bronnen waar publieke diensten op gebaseerd worden. Doel is een directe koppeling te maken tussen grondslag en dienstverlening.
Deelnemende organisaties
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (CIO Rijk, regie), ICTU, Ministerie van Justitie en Veiligheid, Ministerie van Financiën, Mens Centraal en IND.
9. Nederland begroot
Opschalen van een succesvolle oplossing voor e-participatie, om het voor bewoners aantrekkelijker en laagdrempeliger te maken om mee te praten met gemeenten.
Deelnemende organisaties
Gemeente Amsterdam (regie) en Gemeente Den Haag
10. Duinen en kwelders: kwaliteit in beeld
Ontwikkeling van kunstmatige intelligentie die op basis van satellietbeelden informatie geeft over vegetaties en habitattypen in duinen en kwelders (begroeide stukken land die direct aan zee grenzen). Die informatie moet nu nog handmatig/te voet verzameld worden.
Deelnemende organisaties
Provincie Fryslân (regie), Provincie Zeeland, Provincie Noord-Holland, Provincie Zuid-Holland, BIJ12 en Rijkswaterstaat.
11. Impact met AI: betere dienstverlening met transparante en eerlijke datascience
Ervaring opdoen en kennis delen over succesvolle inzet van AI door verschillende gemeenten. Op 3 projecten: ‘Eerlijke algoritmes’, ‘Doorstroming sociale huur’ en ‘Schone stad met beeldherkenning’.
Deelnemende organisaties
Gemeente Amsterdam (regie), CBS, VNG met Code for NL.
Meer informatie over Impact met AI.
12.Digital twins
Een digitale versie (digital twin) van een wijk in Zwolle maken. Daarmee samen met inwoners en anderen scenario’s verkennen om wateroverlast en hittestress te verminderen. Doel is te onderzoeken of een digital twin de juiste manier is om centraal en uniform geodata beschikbaar te stellen, wat daarbij komt kijken en wat dit betekent voor de Nationale Geo-Informatie Infrastructuur.
Deelnemende organisaties
Kadaster (regie) en Gemeente Zwolle.
13. Zicht op ondermijning: Ondermijningsradar
Slim (her)gebruik van data: meer inzicht verkrijgen in de aard, omvang en patronen van ondermijnende criminaliteit door analyse van grote hoeveelheden data van verschillende overheidsorganisaties. Dit project heeft als bijvangst dat het leidt tot best practices voor datadeling binnen de overheid.
Deelnemende organisaties
Gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Tilburg (namens de B5 gemeenten), Groningen, Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (regie), Ministerie van Justitie en Veiligheid, Belastingdienst, Politie, OM en het CBS.
14. Gegevens RDW beschikbaar via de Common Ground architectuur
Gegevens van de RDW toevoegen aan de gegevenslaag van de Common Ground architectuur. Daarmee worden de gegevens beschikbaar voor alle Nederlandse gemeenten en andere organisaties die daar recht op hebben.
Deelnemende organisaties
Gemeente Groningen (regie), VNG-realisatie en RDW.
15. Digital twin met wet- en regelgeving voor bouwkavels Brainport Smart District
Ontwikkeling van een webomgeving met een digitale versie van een toekomstige wijk in Helmond en de geldende wet- en regelgeving, waarmee toekomstige bewoners en bedrijven geholpen worden bij het realiseren hun huis of bedrijfspand.
Deelnemende organisaties
Gemeente Helmond (regie) en Provincie Noord-Brabant met Stichting Brainport Smart District, Geodan, WoonConnect en TU/e. Daarnaast zijn partners Tilburg University, Enexis, Brabant Water, Waterschap Aa en Maas en Waterschap De Dommel.
16. Consulgemeenten
Samenwerking om gebruiksvriendelijkheid van het digitaal participatieplatform Consul te verbeteren.
Deelnemende organisaties
Gemeente Groningen (regie), Gemeente Emmen, Gemeente Enschede, Gemeente Almelo en Gemeente Midden-Groningen.
17. Huwelijksplanner volgens Common Ground
Ontwikkeling van een dienst waarmee partners zelf digitaal hun huwelijksceremonie plannen (datum, locatie en trouwambtenaar). Dat levert grote tijds- en kostenbesparing voor zowel gemeente als burger.
Deelnemende organisaties
Gemeente Utrecht (regie), Gemeente Eindhoven, Gemeente Rotterdam, Gemeente Almere (namens de ‘convenant gemeenten’).
18. Prioriteit voor vrachtverkeer: Connected transport
Ontwikkeling van een systeem waarin vrachtwagens aan elkaar worden gematcht om in konvooi te rijden. Ze krijgen daarbij voorrang bij intelligente verkeerslichten. Winst wordt geboekt op brandstofgebruik, CO2-uitstoot en bereikbaarheid.
Deelnemende organisaties
Provincie Zuid-Holland, Gemeente Westland, Rijkswaterstaat en Metropoolregio Rotterdam | Den Haag.
19. Zwemwater-alert
Experiment met het communiceren van informatie over zwemveiligheid om ziekte en verdrinkingen te voorkomen. De effectiviteit wordt getest van informatie op welkomstschermen bij gratis WiFi voor bezoekers aan zwemlocaties.
Deelnemende organisaties
Gezamenlijke provincies met regie bij provincie Gelderland.
20. Verbeteren samenwerking tussen overheden voor familiaire bewindvoerders
Ontwikkeling van een online kennisnetwerk voor mensen die bewind voeren voor familieleden. Daarin worden tools en informatie vanuit het perspectief van de burger geplaatst.
Deelnemende organisaties
Rechtspraak (regie) en CJIB.