Voer de verschillende acties uit met (regionale) partners. Zorg daarbij voor structuur met een crisisagenda, zodat geen belangrijke zaken vergeten worden. Bespreek tijdens de uitvoering onder andere: welke informatie is er momenteel beschikbaar? Hoe kunnen we feiten van aannames scheiden? Wat zijn de scenario’s; wat is het meest waarschijnlijk en wat is het ergste wat er kan gebeuren?
Tools Uitvoeren
De G4 hebben een handreiking Cybergevolgbestrijding (CGB) gepubliceerd. De CGB helpt bestuurders om zich voor te bereiden op het bestrijden van een cybercrisis. De handreiking bestaat uit twee delen, een warme en een koude fase.
De hoofdlijnen van het nationale crisisbeheersingsbeleid en van het stelsel voor de nationale crisisorganisatie zijn vastgelegd in het Nationaal Handboek Crisisbesluitvorming. Het legt op hoofdlijnen de bevoegdheden, verantwoordelijkheden en kerntaken vast van de belangrijkste actoren binnen de nationale crisisstructuur.
Digitaal forensisch onderzoek: wat is het, welke soorten zijn er, hoe pak je het op en wanneer schakel je een expert in? Allemaal vragen die in deze handreiking beantwoord worden. De handreiking sluit aan op de Baseline Informatiebeveiliging Overheid.
De Mindmap processen biedt een overzicht en checklist van informatieprocessen. Dat helpt de juiste vragen te stellen en de juiste documenten te vinden.
Deze factsheet geeft een overzicht van de verschillende soorten ransomware, beschrijft enkele maatregelen die de organisatie kan nemen om een ransomware-aanval te voorkomen en geeft advies over wat te doen als uw organisatie geïnfecteerd is met ransomware.
Video: De do’s & don’ts bij crisiscommunicatie
Duidelijke communicatie is belangrijk in het geval van een cybercrisis. Maar wat kun je beter wel en wat kun je beter niet doen? Volgens Karien Heijstek is het belangrijk dat je snel, open en transparant communiceert. Meer weten over de do’s & don’ts bij crisiscommunicatie? Bekijk het interview met Chris van ’t Hof en Karien Heijstek, trainer en adviseur bij Parcival.
Tips van deelnemers en experts
- “Een belangrijke vraag is: wat heeft een aanval op de ene sector voor effect op een andere sector? Hier moet rekening mee worden gehouden bij het maken van een crisisplan.”
- “Cybergevolgbestrijding = crisisbeheersing. Hierbij is het uitgangspunt: bestaande structuren, rollen en werkwijzen, maar heb oog voor het bijzondere.”
- “Cybermensen moeten meer de taal van de crisisbeheersing spreken. En de crisisbeheersingsmensen moeten meer weten over cybertaal.”
Meer tips en ervaringen vindt u in het Magazine Overheidsbrede Cyberoefening 28 oktober 2019. Het online magazine dat verscheen na afloop van de Virtuele Overheidsbrede Cyberoefening 2020 vindt u via de website weerbaredigitaleoverheid.nl.