De overheid wil graag dat mensen veilig kunnen inloggen bij overheidsorganisaties en zorginstellingen. Dit noemen we eID. eID staat voor elektronische identiteit. De overheid wil dat burgers meer zaken kunnen regelen via internet. Om die reden wordt stapsgewijs gewerkt aan het verhogen van het betrouwbaarheidsniveau van de inlogmiddelen en het waarborgen van de continuïteit.
Waarom eID?
Veiligheid en privacy
Veilig inloggen wordt steeds belangrijker. Er komt steeds meer online dienstverlening, waarbij het om persoonlijke gegevens gaat. De nieuwe en verbeterde inlogmiddelen geven meer zekerheid over iemands identiteit. Dat zorgt voor de bescherming van privacy en maakt fraude moeilijker. Lees het onderzoek naar de effecten van eID op de bescherming van persoonsgegevens.
Verhogen betrouwbaarheidsniveau
Om de online dienstverlening in de (semi-)publieke sector te kunnen uitbreiden, is het noodzakelijk dat een elektronisch identificatiemiddel een hogere mate van veiligheid heeft. Denk aan het inzien van medische en strafrechtelijke gegevens.
Continuïteit
Met de toename van de digitale dienstverlening is het belangrijk dat burgers altijd online kunnen inloggen. Door te zorgen voor meerdere manieren van inloggen, naast DigiD, wordt dat mogelijk. Hiermee wordt de continuïteit van digitale dienstverlening gewaarborgd.
DigiD en betrouwbaarheidsniveau
DigiD blijft bestaan en de beveiliging wordt versterkt (een hoger betrouwbaarheidsniveau). Hierdoor wordt het voor overheidsorganisaties en zorginstellingen mogelijk om meer diensten online aan te bieden.
Voor DigiD is een app ontwikkeld voor smartphones met het Android of iOS besturingssysteem, waarbij de gebruiker een persoonlijke code invoert tijdens het inloggen. Vanaf september 2017 is het voor smartphones met het Android besturingssysteem ook mogelijk om de betrouwbaarheid verder te verhogen tot het zogenoemde Europese betrouwbaarheidsniveau “substantieel”. Inloggen met DigiD voor werkzaamheden die dit hoge beveiligingsniveau vragen kan in 2019 bij een toenemend aantal organisaties.
Om in te loggen met DigiD op het betrouwbaarheidsniveau “hoog” voert de DigiD app standaard een controle uit op de chip. Vanaf mei 2018 komen er rijbewijzen met een nieuwe chip. Deze chip wordt echter nog niet gebruikt. Eind 2019 hebben ook de Nederlandse identiteitskaarten een chip waarmee ingelogd kan worden op het hoogste betrouwbaarheidsniveau. De chip van het rijbewijs en de identiteitskaarten kunnen pas geactiveerd worden als de Wet digitale overheid van kracht is.
Alternatieve inlogmiddelen
Naast dat de beveiliging van DigiD wordt versterkt, wil de overheid dat er een of meer alternatieve, door private bedrijven uitgegeven, inlogmiddelen beschikbaar komen. Dit is wenselijk om de continuïteit van de dienstverlening te waarborgen. Hiervoor start de overheid in het najaar van 2018 een marktverkenning.
Sinds 2016 zijn de overheid en het bedrijfsleven verschillende inlogmiddelen aan het testen. De resultaten daarvan zijn positief.