In januari 2016 startte de overheid een pilot met het inlogmiddel Idensys. Deze pilot is gestopt per 31 december 2018.
Idensys is een nieuwe, veilige manier van inloggen bij overheden, zorginstellingen en bedrijven. Met één inlogmiddel kunnen gebruikers bij meerdere organisaties terecht. Gebruikers kiezen daarvoor zelf hun digitale inlogmiddel, variërend van selfiecheck tot app.
Idensys voor gebruikers
- Gemakkelijk en veilig inloggen bij overheden, bedrijven en zorginstellingen
- Eén inlogmiddel wat je zelf kiest
- Eindelijk af van al die verschillende gebruikersnamen en wachtwoorden
- Idensys is door de overheid in samenwerking met het bedrijfsleven ontwikkeld. Er zijn glasheldere afspraken gemaakt over strenge eisen aan veiligheid, betrouwbaarheid en de bescherming van persoonlijke gegevens. Organisaties die meedoen met Idensys krijgen de beschikking over een snelle, veilige en meer betrouwbare identiteitscheck dan nu mogelijk is.
Voordelen voor organisaties
- Meer zekerheid over de identiteit van degene die inlogt
- Kostenbesparing: geen eigen inlogvoorziening meer nodig
- Diensten digitaliseren die nu nog baliecontact vragen
Pilot Idensys gestopt per 31 december 2018
Van januari 2016 tot 31 december 2018 liep een pilot met Idensys als inlegmiddel bij de overheid en organisaties met een publieke taak. Dit inlogmiddel is tijdelijk ingezet als alternatief naast DigiD.
Aan de pilot met dit private inlogmiddel in het publieke domein hebben enkele zorgpartijen, gemeenten en de Belastingdienst deelgenomen. De pilot met Idensys als inlogmiddel bij de overheid is gestopt per 31 december 2018. Na 31 december 2018 kunnen gebruikers weer inloggen met hun DigiD. Indien gebruikers van Idensys niet beschikken over een DigiD, dan wordt hen aangeraden om een DigiD aan te vragen om digitaal zaken te regelen met de deelnemende zorgaanbieders, gemeenten en de Belastingdienst. Bij uitzondering kunnen patiënten die gebruik maken van de Isala-portalen, ook na het beëindigen van de pilot, gebruik blijven maken van Idensys als inlogmiddel. Voor deze gebruikers wordt later een permanente oplossing gerealiseerd.