Om de kansen van digitalisering te kunnen pakken is het belangrijk dat iedereen in Nederland regie heeft over zijn of haar digitale leven. Waarbij belangrijke publieke waarden zoals privacy, toegankelijkheid en veiligheid goed gewaarborgd zijn.
Concreet betekent dit dat mensen hun gegevens bij de overheid:
-
- kunnen inzien;
- kunnen zien hoe gegevens gebruikt worden;
- kunnen (laten) corrigeren als dat nodig is.
Bovendien moeten burgers zelf gegevens kunnen delen op een manier die zij handig vinden.
1 van die manieren is met een Europese digitale portemonnee, oftewel een id-wallet. In 2025 kunnen Nederlanders beschikken over (tenminste) één id-wallet die door de Nederlandse overheid is erkend onder de herziene eIDAS-verordening.
Vanaf dat moment kunnen zij met deze European Digital Identity (EDI)-wallet inloggen, zich digitaal identificeren, persoonlijke gegevens delen en digitaal ondertekenen bij publieke en private dienstverleners in Nederland en in andere Europese lidstaten. Wat nu fysiek kan, kan straks digitaal, als je dat wilt.
Waarom een ID-wallet?
Er komen steeds meer ID-wallets op de markt. Deze wallets worden steeds belangrijker om digitaal zaken te doen. Ze voorzien bij burgers in een behoefte (zoals gemak) en steeds meer mensen gaan ze dan ook gebruiken. Tegelijkertijd brengen deze wallets die vaak door grote techbedrijven worden gemaakt, risico’s met zich mee. Denk aan een grote afhankelijkheid van niet-Europese technologiebedrijven. De overheid wil dat ID-wallets nu en in de toekomst eenvoudig, veilig en betrouwbaar gebruikt kunnen worden door iedereen die dat wil. En speelt daarom in op de ontwikkeling door zelf een ID-wallet te maken.
Wat is een id-wallet?
Met een id-wallet kunnen mensen straks hun persoonlijke gegevens veilig gebruiken en delen. In Nederland en andere Europese landen. Met de Europese id-wallet kun je bijvoorbeeld:
- in alle EU-landen veilig inloggen;
- makkelijk iets over jezelf aantonen, bijvoorbeeld dat je een rijbewijs hebt, een diploma hebt behaald of dat je 18+ bent;
En dat zonder meer gegevens prijs te geven dan minimaal nodig is.
Hoe werkt dat?
Een id-wallet is een app waarin je jouw digitale persoonsgegevens en overige digitale bewijzen over jezelf kunt opslaan, om op een later moment te gebruiken. Je kent waarschijnlijk wel voorbeelden van dergelijke apps. Misschien gebruik je ze zelfs al wel, want enkele grote merken (zoals Apple en Google) bieden ze aan. Deze toepassingen worden omarmd door burgers en bedrijven, omdat ze gemak bieden in het digitaal zaken regelen.
Maar deze wallets, en de bedrijven erachter, staan niet onder democratisch (Europees) toezicht en het kan grote gevolgen hebben als zij ons niet meer kunnen of willen bedienen. Met de id-wallet wil de overheid een privacy-vriendelijk alternatief bieden en de macht van grote techbedrijven beperken.
Wordt het gebruik van de wallet verplicht?
Nee, het wordt niet verplicht om een id-wallet te gebruiken om zaken te regelen met de overheid. Dat vindt de Tweede Kamer belangrijk en het kabinet deelt die mening.
Vragen? Praat mee!
Heb je vragen over deze ontwikkeling of wil je samenwerken met het EDI-team dat werkt aan de ontwikkeling van de id-wallet? Ga dan naar de Pleio community en meld je aan voor 1 van de sessies. Iedereen die geïnteresseerd is kan aansluiten. Tijdens de meetings neemt het team je mee in waar het aan werkt, je kunt vragen stellen en input geven.